Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 13
Omega-3 Yağ Asitlerinin Bilişsel Gelişimdeki Rolü
2012
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerinden α-linolenik asit (ALA, 18:3 ω-3) ve linoleik asit (LA, 18:2 ω-6), vücut için elzemdir ve özellikle bebeklik ve yaşlılıkta önem kazanmakla birlikte tüm yaşam süresince gereklidir. Gestasyonun son trimestri ve iki yaşına kadar olan süreçte beyin gelişimi oldukça hızlıdır ve dokosaheksaenoik asit (DHA) beyin gelişimi ve santral sinir sistemi membran fonksiyonlarının gerçekleşmesini sağlamaktadır. Büyüme döneminde DHA sürekli olarak beyinde birikmektedir. Beyin fonksiyonları için temel kaynak olan ALA’nın gereksiniminin belirlenebilmesi için yeterli veri bulunmazken yeterli alım düzeyi olarak günlük alınan enerjinin %0.5’ini oluşturması öngörülmektedir. Ayrıca gebelik ve laktasyon döneminde, normalde yetişkin bir birey için önerilen 250 mg/gün eikasopentaenoik asit (EPA)+DHA yanında 100-200 mg/gün DHA alımının sağlanması önerilmektedir. Maternal beslenmesindeki yağ asidi miktarına bağlı olarak fetus ve yeni doğanın DHA alımı kısa ve uzun dönem nöral fonksiyonlarının gelişimi ile ilişkilidir. Ancak gebelik ve laktasyon döneminde ve iki yaşından büyük çocuklarda ek DHA verilmesinin bilişsel gelişim üzerine etkisi ile ilgili net bir sonuca varabilmek için yeterli veri bulunmamakta ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yazıda, omega-3 yağ asitleri ile bilişsel gelişim arasındaki ilişki ile ilgili güncel araştırmalar derlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2012
Yazar:  
0
2012
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.938
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi