Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Madde Kötüye Kullanım Öyküsü Olan Bireylerde Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerinin Yaygınlığı
2014
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmada denetimli serbestlik uygulamasına devam etmekte olan madde kötüye kullanım öyküsüne sahip bireylerde erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite DEHB belirtilerinin yaygınlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır.YÖNTEMLER: Çalışmaya denetimli serbestlik kapsamında kliniğimize başvuran 2’si kadın, 105’i erkek toplam 107 kişi katılmıştır. Madde kullanım bozukluğunun MKB değerlendirilmesinde DSM-IV Eksen I bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme formu SCID-I , erişkin DEHB belirtilerinin belirlenmesinde Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Ölçeği kullanılmıştır.BULGULAR: Katılımcıların 73’ü %68,2 MKB’nin madde kötüye kullanımı, madde bağımlılığıaz biri için DSM-IV tanı kriterlerini karşılamaktayken, kalan 34 %31,8 katılımcı MKB açısından tanı almıyordu. Katılımcıların 31’i %28,9 hafif, 60’ı %56,1 orta, 16’sı %15 yüksek düzey dikkat eksikliği belirtileri göstermekteyken, 32’si %29,9 hafif, 58’i %54,2 orta, 17’si %15,9 yüksek düzey aşırı hareketlilik belirtileri göstermekteydi. Sorun alanı için bulgular, 34 %31,8 kişi hafif, 64 %59,8 kişi orta, 9 %8,4 kişi yüksek düzey belirti düzeyine sahip şeklindeydi. DEHB genel toplamına bakıldığında, tüm katılımcıların 30’u %28 hafif, 70’i %65,5 orta, 7’si %6,5 yüksek düzey DEHB belirtilerine sahipti.SONUÇ: Madde kullanım bozuklukları için kurulmuş rehabilitasyon merkezlerinde veya bu hastalar için oluşturulan tedavi planlarında, eşlik eden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun taranması ve tedavi edilmesi önemli gözükmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 331
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi