Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 8
 İndirme 5
Mitigation of Salinity Stress on Chickpea Germination by Salicylic Acid Priming
2020
Dergi:  
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tuzluluk, nohut (Cicer arietinum L.) tarımını çimlenmeden olgunluğa kadar her aşamada tehdit eden küresel bir sorundur. Ayrıca, yeryüzünde tuzluluktan etkilenen alanlar giderek artmaktadır. Çimlenme ürün kalitesini ve tane verimini etkileyen evrelerin başında gelir. Bu nedenle, tohumların çimlenme performansları vejetatif ve generatif gelişim dönemleri açısından hayati önem taşımaktadır. Ucuz ve kolay uygulanabilir bir teknik olan priming, su alımını kontrol ederek ve enzimatik reaksiyonları düzenleyerek çimlenme performansının artmasını sağlar. Priming, düşük osmotik potansiyele sahip bir çözeltide bekletilerek tohumun çimlenme metabolizmasının kökcük çıkışı olmaksızın başlatıldığı kontrollü su alımını ifade eder. Çalışmanın amacı, tuzluluk stresi altındaki nohutta farklı priming uygulamalarının çimlenme özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Çalışmada 3 tuzluluk seviyesi (kontrol, 50 mM NaCl ve 100 mM NaCl) ve 5 ekim öncesi uygulama (kontrol, hidro-priming, 0.1, 0.2 ve 0.3 mM salisilik asit) kullanılmıştır. Çimlenme yüzdesi (% 80.7-98.3), ortalama çimlenme süresi (1.40-2.67 gün), çimlenme hızı (38.1-75.7), çimlenme indeksi (37.5-72.5) ve çimlenme üniformluk katsayısı (0.3-0.7) değerleri , , ve Belirlenmiştir. Çalışmadaki tüm uygulamalar önemli pozitif etkilere sebep olmasına rağmen 0.2 mM SA uygulması çimlenme özelliklerini en çok iyileştiren uygulama olmuştur. Ayrıca, 0.2 mM SA uygulamasının nohutta eşik değer olduğu, daha yüksek konsantrasyonların çimlenme süreci üzerine engelleyici/azaltıcı etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 338
Atıf : 796
2023 Impact/Etki : 0.13
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi