Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
Kırgız Türklerinin Sözlü Anlatılarında Aldatma Motifi Bağlamında Kadın Tipleri
2021
Dergi:  
Türk Dünyası Akademik Bakış
Yazar:  
DOI:  
10.52703/ay.19
Özet:

Aldatma, iki ayrı kişi veya grupların birbirlerini yanıltması, yalan söylemesi, olduğundan farklı bir kılıkta görülmesi ve bu şekilde insanlara hile yapması şeklinde tanımlanabilmektedir. Aldatmanın kökeni, dünyanın yaratılması sürecine kadar sürecine götürülmektedir. Aldatmanın temel mantığı, Tanrı-şeytan düalizminden doğmuştur. Dünya yaratılırken şeytanın Tanrı’yı aldatmaya çalışıp kendine yeni bir dünya yaratmak istemesi bilinen ilk aldatma motifinin mitoloji anlatılarında görülen şeklidir. Aldatma, konusu gerek hukuk alanında, gerekse sosyoloji ve dinî boyutta ele alınmakta, halk bilimi sahasında ise “aldatma” başlığı altında spesifik bir çalışma bulunmamaktadır. Stith Thompson’ın “Halk Edebiyatının Motif İndeksi” (Motif İndex of Folk Literature) çalışmasında alfabetik olarak motifler sıralanmıştır, Vladimir Propp’un “Masalın Morfolojisi” (Morfologiya Skazka) adlı çalışmasında da masalın hazırlık kısmında aldatan hain tipinin yirmi işlevinden bahsetmiştir. Bu bahislerden hareketle “aldatma motifi” kapsamında Kırgız Türklerinin sözlü anlatılarında hain, aldatan, hilekâr kadın tiplerinin incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmada genel olarak halk anlatılarında “aldatma motifi” ele alınacak; özelde ise, “Türk kültüründe aldatan/ kandıran kadın” tipleri ve ardından “Kırgız sözlü anlatılarında aldatan/hain/hilekâr kadın” tiplerinden bahsedilecektir. Sonuç olarak hayatımızın her alanında zor durumlardan kurtulması, yarışmalarda, savaşlarda galip gelmek veya birini yenilgiye uğratmak istenmesi, iki kişinin birbirini yanıltmaya çalışması, eşlerin birbirlerini kandırması gibi durumlarda “aldatma” eylemine başvurulmaktadır. Sözü edilen eylemler halk anlatılarına da motif olarak yansımaktadır. Bu bağlamda çalışma, halk bilimi sahasında bahsi geçen konuda yapılacak olan çalışmalara yol gösterebilmesi açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Dünyası Akademik Bakış

Dergi Türü :   Uluslararası

Türk Dünyası Akademik Bakış