Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Tıbbi Bitki Olarak Kullanılan Malva sylvestris L. ve Alcea rosea L. Türlerinin Antioksidant Enzim, Fenolik Madde ve Bitki Besin Element İçerikleri
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tıbbi ve aromatik bitkilerin, farklı kullanım alanlarını değerlendirebilmek için içerdikleri antioksidan, fenolik ve besin element miktarlarının bilinmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla bu çalışmada, Malvaceae familyasına ait, Malva sylvestris L. ve Alcea rosea L. bitkilerinin antioksidan enzim aktivitesi ile toplam antioksidan, fenolik madde ve bitki besin element içerikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, en yüksek peroksidaz (POD), katalaz (CAT), süperoksid dismutaz (SOD) ve askorbat peroksidaz (AxPOD) enzim aktivitesi Alcea rosea L. bitkisinde ölçülmüştür. Toplam karotenoid ve toplam fenolik madde miktarı Malva sylvestris L. bitkisine göre Alcea rosea L. bitkisinde daha yüksek ölçülmüştür. Bitkilerin besin içerikleri değerlendirildiğinde en yüksek N, P, Na, Fe ve Mn miktarı Alcea rosea L. bitkisinde belirlenirken, K, Ca, Mg, Zn ve Cu miktarı ise en yüksek Malva sylvestris L. bitkisinde belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre antioksidan, fenolik madde ve toplam karotenoid miktarları ile bazı bitki besin madde miktarları bakımından zengin olan Alcea rosea L. bitkisinin, farklı alanlarda kullanım potansiyelinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Antioxidant Enzyme, Phenolic Substance and Plant Nutrient Contents Of Malva Sylvestris L. and Alcea Rosea L. Species Used As Medicinal Plants
2021
Yazar:  
Özet:

It is of great importance to know the antioxidant, phenolic and nutrient content of medicinal and aromatic plants in order to evaluate different usage areas. For this purpose, antioxidant enzyme activity and total antioxidant, phenolic substance and plant nutrient content of Malva sylvestris L. and Alcea rosea L. plants of Malvaceae family were determined in this study. As a result of the study, the highest peroxidase (POD), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and ascorbate peroxidase (AxPOD) enzyme activity were measured in Alcea rosea L. species. Total carotenoid and total phenolic substance amount were higher in Alcea rosea L. species than Malva sylvestris L. species. When the nutrient content of the plants is evaluated, the highest N, P, Na, Fe and Mn amount were determined in the Alcea rosea L. species, and the highest K, Ca, Mg, Zn and Cu amount were determined in the Malva sylvestris L. species. According to these results, it is determined that Alcea rosea L. species, which is rich in antioxidant, phenolic substance and total carotenoid amounts and some plant nutrient amounts, has higher usage potential in different areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.789
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi