Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 22
 İndirme 10
GENÇ YETİŞKİNLERDE ALGILANAN STRES VE YALNIZLIĞIN DUYGUSAL YEME İLE İLİŞKİSİ
2022
Dergi:  
Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma genç yetişkinlerde algılanan stres ve yalnızlığın duygusal yeme ile ilişkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı-ilişki arayıcı desende yapılmıştır. Veriler gelişi güzel kartopu yöntemiyle 2-30 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi olarak toplanmış ve 377 kişi araştırmaya katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği-10,UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu ve Duygusal Yeme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis H ve Spearman korelasyon testleri ile yapılmış, Kruskall-Wallis H post-hoc analizler için Düzeltilmiş Bonferroni testi kullanılmıştır. Genç yetişkinlerin algılanan stres düzeylerinin kadınlarda, iş arayanlarda, geliri giderinden düşük olanlarda ve kronik hastalığı olanlarda; yalnızlığın geliri giderinden düşük olanlarda; duygusal yemenin ise kadınlarda, bekar olanlarda ve BKI aşırı kilolu-obez olanlarda yüksek olduğu bulunmuştur (p<0.05). Duygusal yeme ölçeğinin alt ölçekleri ile BKI alt grupları karşılaştırıldığında BKI düzeyi arttıkça yeme isteğini engelleyememe ve suçluluk hissi puanlarının arttığı görülmektedir (p<0.05). Yalnızlık ve duygusal yeme (r=.181; p<.001); algılanan stres ve duygusal yeme (r=.244; p<.001); algılanan stres ve yalnızlık arasında (r=.328; p<.001) pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Duygusal yemenin daha iyi açıklanmasına yönelik ileri düzey araştırmaların yapılması önerilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Betweeen Emotional Eating and Perceived Stress and Loneliness In Young Adults
2022
Yazar:  
Özet:

This research was conducted in a descriptive-relationship-seeking design to examine the relationship between perceived stress and loneliness in by young adults and emotional eating. The data were collected through an online form on June 2nd-30th, 2021 using the random snowball method and 377 people participated in the research. Personal Information Form, Perceived Stress Scale-10, UCLA Loneliness Scale Short Form, and Emotional Eating Scale were used as data collection tools. The analysis was conducted with Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis H, and Spearman correlation tests, and Adjusted Bonferroni test for post-hoc analyzes by Kruskal-Wallis H was employed. The perceived stress levels of young adults in women, job seekers, those with lower income than expenditure and those with chronic diseases; loneliness in those whose lower income than expenditure; emotional eating was found to be higher in women, singles, and overweight-obese BMIs (p<0.05). When the subscales of the emotional eating scale and BMI subgroups are compared, it is seen that as the BMI level increases, the scores of being unable to prevent the desire to eat and feeling of guilt increase (p<0.05). It was determined that there is a positive relationship between loneliness and emotional eating (r=.181; p<.001); perceived stress and emotional eating (r=.244; p<.001); perceived stress and loneliness (r=.328; p<.001). Further research is recommended to better explain emotional eating.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 6.576
Atıf : 21.669
2023 Impact/Etki : 0.051
Sağlık Bilimleri Dergisi