Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 134
 İndirme 21
GELENEKSEL İPEK DOKUMA YÜZEYLERDE ÇAĞDAŞ BİR UYGULAMA: EKOLOJİK BASKI
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Yüzyıllardır doğada gördüğünü ve doğada olanı taklit eden, kullanan insan tekstilde de hem hammadde olarak hem boyar madde olarak kullanmıştır. Dokuduğu halılarda, kilimlerde, kumaşlarda; ördüğü çorap, patik, kazak vb. tekstil el sanatlarında yün, ipek, pamuk, keten gibi doğal lifleri kullanan insan, renklendirmek için de yine doğadan elde ettiği bitkilerin kök, yaprak ve çiçeklerini kullanmıştır. 1800’lerin sonuna doğru sanayinin gelişmesi ve sentetik boyaların artmasıyla doğal boyarmaddelerin kullanımı giderek azalmıştır. Son 40-50 yıldır ise sentetik boyaların toksik ve kanserojen özelliklerinin çevreye ve insana olan zararları daha çok ortaya çıkmaya başlamış, bu da özellikle son yıllarda doğal boyarmaddelerin yeniden gündeme gelmesine neden olmuştur. Son yıllarda en çok konuşulan tartışılan konulardan biri olan çevre ve insan odaklı sürdürülebilirlik, zamanla doğayı ve insanı koruyan üretim ve tasarım biçimine dönüşmüştür. Tekstil alanında doğal boyarmadde kullanımı artarken bir başka sanatsal yöntem olan ekolojik baskı yöntemi de çok sık kullanılan bir üretim biçimidir. Bu çalışmada; geleneksel iplik eğirme ve ipek dokuma tekniği ile üretilen ipek dokumaların çağdaş bir sanat üretim tekniği olan ekolojik baskı (eko print) ile buluşması ele alınacaktır. Hatay’ın Harbiye ilçesinde geleneksel ipek el dokumacılığı yapan Emel Duman, kendi yaptığı ipek dokuma şal ve fularlara ekolojik baskı yöntemi kullanarak geleneksel bir üretim biçimini modern bir sanat anlayışı ile birleştirmektedir. Emel Duman’ın ipek böceği yetiştiriciliğinden başlayıp, kozadan elde iğ ile iplik eğirme ve el tezgahında ipek dokumaya kadar süren ve tasarım aşamasında ekolojik baskı ile biten üretim biçimi hakkında bilgiler verilerek, yaptığı örnekler üzerinden zanaat ile modern tasarımın birleşmesi örnekler ile anlatılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

GELENEKSEL İPEK DOKUMA YÜZEYLERDE ÇAĞDAŞ BİR UYGULAMA: EKOLOJİK BASKI
2021
Yazar:  
Özet:

For centuries, what we see in nature and imitating what is in nature, the human textile has also been used as a raw material and as a painting material. In the roofs he touches, in the roofs, in the clothes; in the shoes he brushes, in the patches, in the cascades, etc. In textile crafts, man who uses natural fiber such as wheat, silk, cotton, keten, has also used the roots, leaves and flowers of the plants he obtained from nature to color. By the end of the 1800s, with the development of the industry and the increase in synthetic painting, the use of natural paintings has been increasingly reduced. In the last 40-50 years, the harm to the environment and humans of the toxic and carcinogenic properties of synthetic paint has begun to appear more and more, which has led to the re-establishment of natural paintings, especially in recent years. One of the most discussed topics in recent years, environmental and human-focused sustainability has become a way of production and design that preserves nature and man over time. The ecological printing method, which is another artistic method while the use in natural painting in the textile field increases, is also a very frequently used form of production. In this study, we will discuss the encounter of silk texts produced by traditional wire curving and silk texture technology with ecological printing, which is a contemporary art production technique. Emel Duman, who is a traditional silk hand fabric in Hatay's Harbiye district, combines a traditional form of production with a modern art understanding using the method of ecological pressure on its own silk fabric shals and fuses. From Emel Duman's silk insect cultivation and the way of production that takes from the crossing to the curve to the curve to the silk fabric and ends with ecological pressure in the design phase, the examples that he makes will be described with examples of the combination of craft and modern design.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.579
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)