Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
SAĞLIKLI TÜRK NÜFUSUNDA KAN GRUPLARI İLE PLATELETKRİTİN İLİŞKİSİ
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Plateletkrit (PCT) ve ortalama trombosit hacmi (MPV), çeşitli sistemik ve inflamatuar bozukluklarla ilişkili önemli trombosit göstergeleridir. Bu çalışmanın amacı, öncelikle sağlıklı popülasyonda normal PCT aralıklarının belirlenmesi ve ikincil olarak kan grupları ile PCT ve MPV arasındaki olası bağlantının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem Çalışma için, 2011’den 2021’e kadar, retrospektif olarak, bin beş yüz sağlıklı birey seçildi. Hemoglobin, hematokrit, ortalama alyuvar hacmi, lökosit sayısı, lökosit farklılıkları, MPV, PCT ve trombosit sayıları analiz edildi. Bulgular 1082 denekte ortalama PCT 0,20±0,04 % (min 0,11- maks 0,46 %) ve ortalama MPV 8,41±0,92 fL (min 6,20-maks 11,90 fL) idi. Çalışma grubunun ortalama PCT, MPV ve trombosit düzeyleri kadınlarda erkeklere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). PCT ve trombosit sayıları yaşla ters orantılıydı ve ortalama PCT 18-40 yaş grubunda, 41-60 yaş grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p=0,021). ABO grupları ile trombosit indeksleri arasında ilişki yoktu. Kan grupları Rh durumlarına göre ayrıldığında; Rh pozitif olan deneklerin ortalama PCT ve trombosit sayısının Rh negatif olanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu (p=0,003 ve p=0,006). Sonuç Ortalama PCT 0,20 % idi. Kadınlarda PCT ve trombosit sayıları erkeklere göre anlamlı derecede yüksekti ve bu değerler, ülkemizdeki diğer çalışmalara göre anlamlı derecede düşüktü. ABO grupları ile trombosit indeksleri arasında ilişki yoktu. PCT ve trombosit sayıları, Rh negatif olanlara kıyasla Rh pozitif çalışma deneklerinde önemli ölçüde daha yüksekti.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Blood Groups and Plateletcrit In Healthy Turkish Population
2022
Yazar:  
Özet:

Objective Plateletcrit (PCT) and mean platelet volume (MPV) are important platelet indices that are associated with various systemic and inflammatory disorders. The aims of this study are, first to determine normal ranges of PCT in a healthy population and second, evaluation of the possible link between blood groups and two platelet indices, PCT and MPV. Material and Method One thousand five hundred healthy subjects were chosen for the study from 2011 to 2021 retrospectively. Hemoglobin, hematocrit, mean corpuscular volume, leukocyte count, leukocyte differentials, MPV, PCT and platelet counts were analysed. Results In 1082 subjects, the mean PCT count was 0.20±0.04 % (min 0.11-max 0.46 %) and mean MPV was 8.41±0.92 fL (min 6.20-max 11.90 fL). The mean PCT, MPV and platelet counts of the study group were found to be significantly higher in women than in men (p<0.001). PCT and platelet counts were inversely related to age and mean PCT was significantly higher in 18-40 than 41-60 age group (p=0.021). There was no association between ABO groups and platelet indices. When blood groups were separated according to their Rh status it was found that subjects who were Rh positive had a significantly higher mean PCT and platelet count than Rh negatives (p=0.003 and p=0.006). Conclusion Mean PCT was 0.20 %. Women had significantly higher PCT, and platelet counts compared to men and these counts were significantly lower compared to other studies in our country. There was no association between ABO groups and platelet indices. PCT and platelet counts were significantly higher in Rh positive study subjects compared to Rh negatives.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi