Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Management of abnormal cytology results and correlation of cytopathologic results accompanied by colposcopy in our clinic.
2017
Dergi:  
Archives of Clinical and Experimental Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Pap smear testi serviks kanserinin erken tanı ve tedavisinde çok önemli bir tarama yöntemidir. Bu çalışmanın amacı, smear testinde anormallik saptanan olguların yönetiminde kolposkopi ve patolojik incelemenin öneminin belirlenebilmesidir. Yöntemler: Bu çalışmada 2014-2016 yılları arasında Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Jinekoloji Polikliniği’ne başvuran 12.381 hastanın Bethesda sınıflamasına göre Pap Smear testi sonuçları ve kolposkopi eşliğinde alınan sitopatoloji sonuçları değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: 12.381 olgunun 498’inde anormal sitolojik bulgular saptandı (% 4,02). Anormal sitolojilerin içerisinde önemi bilinmeyen hücreler (ASCUS) % 1,9, Atipik Glanduler Hücreler (AGUS) % 0,4, Düşük Dereceli Skuamöz İntraepitelyal Lezyon (LGSIL) %1, Yüksek Dereceli İntraepitelyal Lezyon (HGSIL) % 0,1, Atipik Skuamöz Hücrelerin Dışlanmadığı Grup (ASC-H) % 0,4 olarak saptanırken, anormal sitolojilerin servikal intraepitelyal lezyonlara oranı 2,1 olarak saptandı. Pap Smear’de anormal sitolojik bulgu saptanan olguların pozitif öngörü değerleri ASCUS için %21,7, LGSIL için %41,9, HGSIL için %100, AGUS için %12,5 ve ASC-H için %50 olarak hesaplandı. Sonuç: Pap Smear testi, ucuz ve kolay bir yöntemdir. Serviks kanserinin erken tanısı Pap smear testi sayesinde mümkündür. Servikal sitolojinin klinik uygulamalarda güvenilir şekilde kullanımı ise biyopsi doğrulaması ile mümkündür. Farklı toplumlarda epitel hücre anomalisi oranı değişken olabildiği için atipik skuamöz hücre  (ASH) / servikal skuamöz intraepitelyal lezyon (SIL) oranı kalite yöntemi açısından daha net bir veri olarak değerlendirilmektedir.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Archives of Clinical and Experimental Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 198
Atıf : 10
Archives of Clinical and Experimental Medicine