Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 12
GEMİADAMLARININ ÇALIŞMA ALANLARINDA ÇATIŞMA SEBEPLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ÇALIŞMA
2020
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gemi, birçok sebeple diğer iş alanlarından çok farklı çalışma alanıdır. Yaşam ve çalışma alanlarının aynı olması, mesai sonrası gidip rahatlayacak bir yerin eksikliği, aile ve arkadaşlardan uzak olma ve yüksek bir hiyerarşik düzene sahip organizasyon yapısı gemiyi diğer çalışma alanlarından farklı kılmaktadır. Gemiler, uyumlu çalışmanın sadece iş performansı değil, can ve mal güvenliğini de yakından ilgilendirdiği çalışma alanlarıdır. Ancak, çatışmaya gebe olan bu şartlar mevcut iken, bir iş yeri olarak gemi ve gemiadamları arasında çıkan çatışmaların sebepleri bu literatürde henüz incelenmemiştir. Bu sebeple, çalışmada, gemilerde çatışma oluşmasına mahal veren faktörlerin tespiti amaçlanmaktadır. Bu amaç için aktif olarak gemide görev alan zabitlerle yarı yapılandırılmış mülakatlar uygulanarak iş yerindeki çatışmaların sebepleri tespit edilmiştir. Zabitler ile yapılan 18 mülakatta, toplam 29 çatışma sebebi tespit edilmiş olup, bu sebeplerden öne çıkanlar “kültür-etnik köken-din”, “hiyerarşi”, “yemek”, ve “çalışma saatleri” olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın sonucunda, sadece özel çalışma koşulları olan gemi gibi bir çalışma ortamında doğabilecek çeşitli çatışma sebepleri tespit edilmiştir. Bu tespitler gemilerde yaşanan çatışmaların daha iyi anlaşılması, çözülmesi ve önlenmesi gibi hususlarda yardımcı olabilecek olmanın yanı sıra, iş yeri çatışmaları literatürü için de önemli bir katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A Qualitative Study On Conflict Reasons In Turkish Seafarers’ Workplace
2020
Yazar:  
Özet:

“The ship” is a very unorthodox workplace due to numerous differences. The work and living spaces are one and the same, there is no place to go to relax when the work is over, family and friends are out of reach, and the organizational structure is almost military-like, with a high level of hierarchy. Ships are workplaces where working in harmony does not only affect the work performance, but the safety of life and goods on board, and the ship as well. However, despite these conditions that are the backdrop of conflict, the ship as a workplace and the reasons for conflict that arise among seafarers are yet to be studied in this literature. Due to these reasons, this study aims to identify the reasons for conflict in seafarers’ workplace. For this aim, a semi-structured interview was carried out with officers who are actively working on board ships. A total of 18 interviews had been carried out, and in those interviews, total of 29 reasons for conflict have emerged. “culture-ethnicity-religion”, “hierarchy”, “food” and “working hours” were found to be the reasons that are on the forefront. Findings of the study show that there are various reasons for conflict that can only be seen in a unique workplace such as a ship. Identification of these reasons will help better understand the conflict situations on board ships as well as contribute to the workplace conflict literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 218
Atıf : 578
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi