Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
23.10.2011 Van Depreminin Adilcevaz İlçesindeki Etkilerinin Gözleme Dayalı İncelenmesi
2012
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

23.10.2011 günü, yerel saat 13:41’de Mw: 7.2 büyüklüğünde Van merkezli büyük şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, depremsellik öğesi sürekli ihmal edilen Van Gölü Havzasında başta Van ve Van iline bağlı Erciş İlçesi olmak üzere yerleşim bölgelerinde hissedilmiştir. Yapısal hasarlar olarak en büyük kayıplar Van ve Erciş’te görülmüştür. Erciş yerleşim birimine en yakın uzaklıkta olan Bitlis ili Adilcevaz ilçesi depremden etkilenen yerleşim birimlerinin başında gelmektedir. Deprem sonrasında yapılarda meydana gelen hasarların ilk tespiti ve değerlendirilmesi daha sonraki zamanlarda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının artmaması için önem arz etmektedir. Bu çalışmada, söz konusu depremin Adilcevaz İlçe merkezinde bulunan yapılardaki etkileri gözleme dayalı olarak değerlendirilmiştir. Hasar durumları tespit edilirken mahalle bazında değerlendirme yapılarak incelenen yapılar ağır hasarlı, orta hasarlı, hafif hasarlı ve sağlam olarak sınıflandırılmıştır. İncelenen yapıların %4’ü ağır hasarlı, %19’u orta hasarlı, %59’u hafif hasarlı ve %18’i hasarsız olarak tespit edilmiştir. Gözlemlenen hasarların tipik deprem hasarları ile birebir örtüştüğü gözlemlenmiştir. Yapıların olumsuz özelliklerinin hasar miktarının artmasına sebep olduğu gözlemlenmiştir. Depreme dayanıklı yapı tasarım yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edilen yapılarda neredeyse hiç hasara rastlanmamıştır. Bu da depreme dayanıklı yapı tasarım yönetmeliklerinin yeterli olduğu ancak yapıların yönetmeliklere uygun inşa edilmediği gerçeğini bir daha ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.895
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi