Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
Bölge Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Başa Çıkma Tarzları, Psikolojik Dayanıklılık ve Ruhsal Durumlarının Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı bölge ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde çalışan hemşirelerin psikolojik dayanıklılıkları, başa çıkma tarzları ve ruhsal durumlarının değerlendirilmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı araştırmadır. Çalışmanın evrenini, bir bölge ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde çalışan 130 hemşire oluşurmuştur. Çalışma 97 hemşire ile tamamlanmıştır. Veriler 2 Nisan 2016- 15 Ağustos 2016 tarihleri arasında Tanıtıcı bilgiler formu, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul izni alınmıştır. İstatistiksel değerlendirmede; Student-t testi, Mann Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskall Wallis, Pearson Korelasyon ve Çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin %76.3’ü kadın olup yaş ortalaması 39.26±7.63’tür. Hemşirelerin Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kendine güvenli yaklaşım alt boyutu puan ortalaması 2.30±0.45 olup en yüksek alt boyut puanıdır. Yetişkinler için psikolojik dayanıklılık ölçeği alt boyutlarından sosyal kaynaklar alt boyut puan ortalaması 28.55±4.94’tür. Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği alt boyutları içinde en yüksek puandır. Kısa Semptom Envanteri rahatsızlık ciddiyet indeksi skoru 0.10±0.10 (medyan=0.07)’dur. Stresle Başa çıkma Tarzları Ölçeği kendine güvenli yaklaşım alt boyut puanına Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık ölçeği alt boyut puanlarının etkilerini regresyon analizi ile değerlendirildiğinde; modelin ileri düzeyde anlamlı (p:0.007; p<0.01) bulunmuştur ve R square değeri 0.419 olarak saptanmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan hemşireler başa çıkma tarzları içinde en fazla kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşımı kullanmaktadırlar. Orta düzeyde psikolojik dayanıklılığa sahiptirler. Gösterdikleri ruhsal belirtiler hastalık düzeyinde değildir.

Anahtar Kelimeler:

Coping Styles, Psychological Resilience and Mental Health Status Of Nurses Working In The Regional Mental Health and Illness Hospital
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The study aimed to evaluate psychological resilience, coping styles, and mental health status of nurses working in the regional mental health and illnesses hospital. Methods: It was a descriptive study. The population of the study consisted of 130 nurses working in a regional mental health and diseases hospital. The study was completed with 97 nurses. Data were collected with the introductory information form, the Resilience Scale for Adults, the Coping Style Scale, and the Brief Symptom Inventory between April 2nd - 2016 and August 15th, 2016. Ethics committee permission was obtained. In the statistical analysis Student t-test, Mann Whitney U test, one way ANOVA, Kruskal Wallis, Pearson Correlation, and Multiple Regression analysis were used. Results: 76.3% of the nurses participating in the study were women and the average age was 39.26±7.63. Coping Style Scale self-confident approach sub-dimension mean score was 2.30 ± 0.45. It was found out that the Resilience Scale for Adults' social resources sub-dimension mean score was 28.55±4.94. Brief Symptom Inventory Global Severity Index score was 0.10±0.10 (median=0.07). When the effects of the Psychological Resilience Scale sub-dimension scores for adults on the Coping Style Scale self-confident approach sub-dimension score were evaluated by regression analysis; the model was found to be highly significant (p: 0.007; p <0.01) and the R square value was 0.419. Conclusion: The nurses mostly use a self-confident and optimistic approach among their coping styles. They have moderate psychological resilience. The mental symptoms they show are not at the illness level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 711
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi