Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık ve Etnik Merkezcilik Düzeyleri
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık ve etnik merkezcilik düzeylerini, etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlandı. Materyal-Metot: Tanımlayıcı tipteki araştırma bir üniversitenin hemşirelik bölümünde gerçekleştirildi. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği (KDÖ) ve Etnik Merkezcilik Ölçeği  (EMÖ) kullanıldı. Araştırma Ocak-Mart 2018 tarihlerinde araştırmaya katılmayı kabul eden 460 hemşirelik öğrencisi ile yürütüldü. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.56±1.62 olup, öğrencilerin %86.3’ü kadın idi. Öğrencilerin %72.4’ü hemşireliği isteyerek seçtiğini, %51.5’i başka kültürlerle bir arada olmayı istediğini, %54.1’i başka kültürlerde arkadaşı olduğunu belirtti. Öğrencilerin KDÖ puan ortalaması 76.67±7.27 ve EMÖ puan ortalaması ise 55.40±6,68 idi. Öğrencilerin cinsiyet, başka kültürlerle bir arada olmayı isteme ve başka kültürlerden arkadaşı olma ile KDÖ ve EMÖ arasında anlamlı fark bulundu. Ayrıca öğrencilerin KDÖ ve EMÖ puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki belirlendi. Sonuç: Öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin ortalamanın üzerinde ve etnik merkezcilik düzeylerinin ise ortalamanın altında olduğu saptandı. KDÖ puan ortalaması kadın öğrencilerde, başka kültürlerle bir arada olmayı isteyen, başka kültürlerden arkadaşı olan öğrencilerde daha yüksek idi. EMÖ puan ortalaması ise erkek öğrencilerde, başka kültürlerle bir arada olmayı istemeyen, başka kültürlerden arkadaşı olmayan öğrencilerde daha yüksek idi. Öğrencilerin kültürlerarası duyarlılıkları arttıkça etnik merkezcilik düzeylerinin azaldığı belirlendi. Sağlık ekibinin bir üyesi olacak hemşirelik öğrencilerinin henüz öğrencilik dönemlerinde kültürler arası duyarlılık düzeylerinin desteklenmesi önemlidir. Bu amaçla hemşirelik müfredat programına öğrencilerin kültürler arası duyarlılıklarını geliştirecek ders içeriklerinin eklenmesi, öğrencilerin farklı kültürel özelliklere sahip bireylerle bir araya getirilerek karşılıklı etkileşimin arttırılması ve farklı kültürlerdeki hastalarla çalışmayı sağlayacak projelerin planlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Intercultural sensitivity and ethnic centralization levels of nursing students
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: This research was planned to determine the factors affecting intercultural sensitivity and ethnic centralism levels of nursing students. Material-Method: Identifying type research was carried out in a university’s nursing department. The study used the Personal Information Form, the Intercultural Sensitivity Measure and the Ethnic Centralization Measure. The study was conducted with 460 nursing students who agreed to participate in the study in January-March 2018. Results: The average age of the students involved in the study was 20.56±1.62 and 86.3% of the students were women. 72.4 percent of students said they wanted to be nursing, 51.5 percent said they wanted to be together with other cultures, and 54.1 percent said they wanted to be friends in other cultures. The average number of students is 76. The average score of 67±7.27 and EMO was 55.40±6.68. Students found a significant difference between gender, desire to be together with other cultures and friendship with other cultures and KDÖ and EMÖ. There was also a significant relationship between the students’ KDÖ and EMÖ points in the negative direction. Results: Students' inter-cultural sensitivity levels were above the average and ethnic centralism levels below the average. The KDÖ ratio was higher in women students, students who wanted to be together with other cultures, who were friends from other cultures. The average score was higher in male students, students who do not want to be together with other cultures, who do not have friends from other cultures. The increased inter-cultural sensitivity of students has shown that ethnic concentration levels have decreased. It is important for nursing students who will be a member of the health team to support intercultural sensitivity levels in their student periods. For this purpose, the program of nursing is recommended to add the course contents that will improve the inter-cultural sensitivity of students, to bring students together with individuals with different cultural characteristics, to enhance mutual interaction and to plan projects that will allow to work with patients in different cultures.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.199
2023 Impact/Etki : 0.036
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
126/188

Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi