Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Akut İshali Olan ve Olmayan Çocuklarda Farklı Tanı Yöntemleriyle Blastocystis sp. Tanımlanması
2018
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Blastocystis türleri, günümüzde gelişmekte olan ülkelerdeyaygın görülen gastrointestinal sistem parazitlerindendir. Tanısında çoğunlukla nativ-lugol ve trikrom boyama gibi mikroskobik yöntemler kullanılmakta olup, kültür ve moleküler yöntemler daha ziyade araştırma amacıyla tercih edilmektedir. Bu çalışmada; Eskişehir ilinde 0-12 yaş arası akut ishali olan ve olmayan çocuklarda Blastocystis spp. varlığı ve tanıda kullanılan yöntemlerin başarısı karşılaştırılmıştır. Akut ishal şikayeti ile iki farklı hastanenin acil servisine başvuran çocuklar ile ishal şikayeti olmayan yedi farklı sosyoekonomik düzeydeki ilköğretim okuluna giden çocuklardan alınan dışkı örnekleri çalışmaya dahil edilmiştir. Örnekler Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Araştırma Hastanesi parazitoloji laboratuvarında rutin dışkı inceleme yöntemlerinin yanısıra, trikrom boyama ve Real time PCR yöntemiyle Blastocystis varlığı araştırılmıştır. Çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi etik kurulunca onaylanmış olup, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Araştırma Projeleri tarafından desteklenmiştir. Toplamda 303 dışkı örneği çalışmaya dahil edilmiş olup, bunlardan 84’ü akut ishali olan çocuklardan alınmıştır. Blastocystis spp. görülme oranları kullanılan testlere gore sırasıyla; direkt mikroskobi yöntemiyle %38, Trikrom boyama yöntemiyle %35 ve moleküler yöntemle %38 olarak saptanmıştır. Akut ishal şikayeti ile başvuran 84 olguda bu oranlar sırasıyla; %13, %18 ve %18 olarak saptanmıştır. Akut ishalli grupta PCR yöntemi referans alınarak yöntemler karşılaştırıldığında; direkt mikroskobi yönteminin duyarlılığı %65, özgüllüğü %78, trikrom yönteminin duyarlılığı %55, özgüllüğü %77, PCR yönteminin duyarlılığı %80, özgüllüğü %84 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak moleküler yöntemlerin duyarlılığı ve özgüllüğü ishalli olgularda daha güvenilir sonuçlar için tercih edilebilir, ancak çok merkezli ve geniş kapsamlı klinik çalışmalara gereksinim vardır.

Anahtar Kelimeler:

Blastocystis sp. with different methods of diagnosis in children with and without acute ejaculation. Identification
2018
Yazar:  
Özet:

Blastocystis species are among the gastrointestinal system parasites that are common in developing countries today. In the diagnosis, microscopic methods, such as native-lugol and trichrom paint, are mostly used, and cultural and molecular methods are preferred for research purposes. In this study; Blastocystis spp in children between 0-12 years of age with acute diarrhea in the Eskişehir province. The success and success of the methods used in the diagnosis are compared. Examples of ejaculation taken from children who apply to the emergency service of two different hospitals with acute diarrhea and from children who go to primary school at seven different socio-economic levels with no diarrhea were included in the study. Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples Examples The study was approved when the ethics of Eskişehir Osmangazi University was established and was supported by the Eskişehir Osmangazi University Research Projects. A total of 303 output samples were included in the study, 84 of which were taken from children with acute diarrhea. Blastocystis spp. The observation rates were determined by the direct microscopy method by 38%, by the Tricrom coloration method by 35% and by the molecular method by 38%. In 84 cases with acute diarrhea complaints, these rates were identified as 13%, 18% and 18% respectively. When compared methods with reference to the PCR method in the acute diarrhea group, the sensitivity of the direct microscopic method was 65%, the specificity of the trichromic method was 78%, the sensitivity of the trichromic method was 55%, the specificity of the trichromic method was 77%, the sensitivity of the PCR method was 80%, the specificity of the trichromic method was 84%. As a result, the sensitivity and peculiarity of molecular methods can be preferred for more reliable results in diarrhoea cases, but there is a need for a multi-centric and comprehensive clinical study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 512
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi