Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 6
Evli Bireylerin Kök Aileleriyle İlişkileri İle Stresle Başa Çıkma Tarzları Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, evli bireylerin kök aileyle ilişkileri ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırma, amaçsal örneklem ile seçilen, Ankara’da yaşayan, en az lise mezunu ve evli olan 150 birey ile yürütülmüştür. Veriler ‘Sosyo-Demografik Bilgi Formu’, ‘Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği’ (SBTÖ), ‘Kök Aileyle İlişkiler Envanteri’ (KAİE) kullanılarak elde edilmiştir. Evli bireylerde SBTÖ toplam puan ortalaması 78,32±7,98; KAİE toplam puan ortalaması 26,51±4,50 bulunmuştur. KAİE ve SBTÖ toplam puanlarının arasında anlamlı bir ilişki olmadığı; SBTÖ alt boyutlarından kendine güvenli yaklaşım, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım ile KAİE toplam puanı arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak evli bireylerde kök aileyle ilişkiler ve stresle başa çıkma tarzları arasında ilişki olmadığı ancak kök aileyle ilişkiler iyileştikçe, baş etme tarzlarından kendine güvenli yaklaşım, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşımın kullanılmasının arttığı bulunmuştur. Bu nedenle evli bireylerin işlevsel baş etmelerinin sağlanması için, kök aileyle ilişkilerinin baş etme tarzları ile ilişkisine yönelik farkındalık geliştirecek psikososyal müdahalelerin planlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Married Individuals' Relations With Their Family Of Origin and Coping Styles With Stress
2022
Yazar:  
Özet:

This study aims to determine the relationship between the family of origin relations and coping styles with stress in the married individuals. This research, which was conducted as a relational screening model was carried out with 150 married and at least high school graduates living in Ankara, selected with a purposeful sample. The data was obtained using the Information Form, Family of Origin Relations Inventory (FORI) and Styles of Coping Inventory (SCI). In married individuals,(n=150) the mean total score of SCI was 78.32±7.98; The mean total score of the FORI was found to be 26.51±4.50. There was no significant relationship between the total scores of FORI and SCI; It was determined that there is a positive correlation between the self-confident approach, helpless approach and submissive approach, which are the sub-dimensions of SCI, and the total score of the FORI. As a result, it was found that there was no relationship between family of origin relations and stress coping styles in married individuals, but as the relations with the family of origin relations improved, the use of self-confident approach, helpless approach and submissive approach increased among coping styles. For this reason, it is recommended to plan psychosocial interventions that will raise awareness about the relationship between their family of origin relations and their coping styles in order to enable married individuals to cope functionally.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.222
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar