Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Servikal Tarama Sonuçlarının Kolposkopik Bulgular ile İlişkisi
2020
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Serviks kanseri en sık görülen dördüncü kadın kanseridir. Serviks kanserinin tarama stratejisi, erken kanser tanısına ek olarak kansere progresyonun önlenmesi amacıyla prekanseröz lezyonların [yüksek dereceli servikal lezyonlar (HSIL)] erken tanısı temelinde oluşturulmuştur. Klinik bulguların değerlendirilmesi, kanser tarama programının monitorizasyonu ve gelecekteki modifikasyonlar için oldukça önemlidir. Bu çalışmada kolposkopi için refere edilen hastaların başvuru özellikleri, insan papilloma virüsü (HPV) tipleri ve Papanicolaou smear sonuçları ile kolposkopik değerlendirme bulguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 2016-2018 yılları arasında yüksek riskli HPV DNA pozitifliği saptanması üzerine bir üniversite hastanesine refere edilen toplamda 420 hastanın başvuru özellikleri ve kolposkopik tanıları retrospektif olarak değerlendirildi. HSIL ve kanser saptanan olguların sosyodemografik ve klinik özellikleri ile kolposkopi bulgularına dosya kayıtları üzerinden ulaşıldı. Bulgular: Çalışma süresince hastaların 21 tanesinde kanser ya da karsinoma in situ, 131 tanesinde HSIL saptandı. HSIL saptanan olgular incelendiğinde, hastaların %76,3’ünde (n=100) HPV tip 16 ve/veya 18 pozitif olduğu ve hastaların %23,7’sinde (n=31) ise diğer yüksek riskli HPV pozitifliği olduğu izlendi. Yine bu olguların Pap smear sonuçları incelendiğinde olguların yaklaşık yarısında (n=57, %50,9) smear sonucunun negatif olduğu izlendi. Kolposkopi için yönlendirilen tüm hastalarda, HSIL ve üzeri lezyonları yakalamak amacıyla uygulanabilecek diğer triyaj yöntemleri birbirleri ile karşılaştırıldığında; en yüksek sensitivite değeri (%92,11) ve en yüksek negatif prediktif değer (%84,21) HPV 16 ve/veya 18 pozitifliği ve Pap smear sonucu ASCUS ve üzeri olguların triyajı ile elde edildi. Tek başına sitolojinin ise en düşük sensitiviteye (%30,92) sahip triyaj yöntemi olduğu izlendi. Sonuç: Çalışmamız güncel ulusal servikal kanser tarama programının verileri ile uyumludur. HSIL olgularının saptanabilmesi için HPV 16/18 ve/veya anormal sitoloji saptanan hastaların refere edilmesi oldukça sensitif bir triyaj yöntemidir. Ancak bu triyaj yönteminde bile olguların yaklaşık %8’inin atlanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship of cervical scan results with colposcopic findings
2020
Yazar:  
Özet:

cervical cancer is the fourth most common female cancer. The screening strategy for cervical cancer was created on the basis of the early diagnosis of precancerous lesions [High Degree cervical lesions (HSIL)] in order to prevent cancer progression in addition to early diagnosis of cancer. The evaluation of clinical findings is very important for the monitoring of the cancer screening program and for future modifications. This study aims to evaluate the relationship between the applicable characteristics of the patients referred to for colposcopy, the types of human papilloma virus (HPV) and the results of Papanicolaou smear and the results of colposcopic evaluation. Method: In a total of 420 patients referred to a university hospital on the detection of high-risk HPV DNA positive between 2016-2018, the application characteristics and colposcopic diagnoses were evaluated as retrospective. The sociodemographic and clinical characteristics of HSIL and cancer found and the colposcopy findings were obtained through file records. In the study, 21 of the patients were diagnosed with cancer or carcinoma in situ, and 131 with HSIL. The study found that 76.3 percent (n=100) of patients with HPV type 16 and/or 18 were positive, and 23.7 percent (n=31) of patients with other high-risk HPV positive. Once again, when the Pap smear results were studied, it was observed that about half of the cases (n = 57, 50.9 percent) had a negative result. In all patients directed to colposcopy, other trial methods that can be applied to catch HSIL and above in comparison with each other; the highest sensitivity value (%92,11) and the highest negative predictive value (%84,21) were achieved with the trial of HPV 16 and/or 18 positivity and the result of Pap smear ASCUS and above. It was observed that it was a trial method with the lowest sensitivity (30,92%). Result: Our study is consistent with the data of the current national cervical cancer screening program. The reference of patients with HPV 16/18 and/or an abnormal cytology to detect HSIL symptoms is a very sensitive triage method. But even in this trial method, it should be taken into account that approximately 8% of the incidents can be overcome.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni