Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 92
 İndirme 5
Siyah İncir Sineği’nin (Silba adipata Mcalpine, Diptera: Lonchaeidae) Aydın İlinde İncir Bahçelerinde Bulunma Oranı, Popülasyon Değişimi ve Bazı Biyolojik Özellikleri Oranı, Popülasyon Değişimi ve Bazı Biyolojik Özellikleri
2021
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Silba adipata McAlpine 1956‘nın (Diptera: Lonchaeidae) incir bahçelerinde bulunma oranı, popülasyon değişimi ve bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Denemeler Ficus carica cv. Sarılop, F.carica cv. Bursa siyahı ve F.carica cv. caprificus çeşitlerinde yürütülmüştür. Çalışmada hexanol, amonyumsülfat ve incir sütü (incir ağacı özsuyu) karışımını içeren besin tuzakları kullanılmıştır. Aydın ilinin tüm ilçelerinin S.adipata ile bulaşık olduğu ve zarar görmüş meyve oranının Sarılop çeşidinde (ağaç üzerindeki ve yere düşmüş meyvelerin toplamında) 2011, 2012, 2013 yıllarında sırasıyla % 3.53, % 2.06 ve %3.40 olduğu belirlenmiştir. Sarılop’ta çalışma yıllarında sadece yere dökülmüş meyvelerde bulaşıklı oranı %20-40 arasında olmuştur. Bursa siyahı çeşidinde ise 2013 yılında bu oran %10, yerdeki meyvelerde %64 bulunmuştur. Sarılop bahçesinde seksüel indeksin 0.7 olduğu bulunmuştur. İncir bahçelerinde zararlının ergin ve yumurtaları mayıs-aralık ayları arasında görülmüştür. Sarılop bahçesindeki tuzaklarda en fazla ergin, temmuz ve eylül, erkek incir bahçesinde eylül ve ekim aylarında yakalanmıştır. Bir incir meyvesinde en çok yumurta (yumurta/meyve) sırasıyla; ebe meyvelerinde (84 yumurta), iyilop meyvelerinde (67 yumurta), boğa meyvelerinde (12 yumurta) ve ilek meyvelerinde (5) saptanmıştır. Yellop ve sonlop meyvelerinde yumurtaya rastlanmamıştır. Çalışma yıllarında elde edilen maksimum toplam yumurta sayısı da ebe meyvelerinden elde edilmiş olup, bunu iyilop, boğa ve ilek meyveleri izlemiştir. En çok yumurta iyilop meyvelerinde temmuz ve eylül aylarında, ebe meyvelerinde eylül ayında, ilek meyvelerinde mayıs ve haziran aylarında, boğa meyvelerinde mayıs ayında saptanmıştır. Larva ve pupa sırasıyla 8.18±1.35 ve 7.84±0.13 günde gelişmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Rate Of Infestation, The Population Fluctuation and Some Biological Characteristics Of Black Fig Fly (silba Adipata Mcalpine, Diptera: Lonchaeidae) In Fig Orchards In Aydin Province
2021
Yazar:  
Özet:

The rate of infestation, some biological characteristics, and population fluctuation of Silba adipata McAlpine (Diptera: Lonchaeidae) in fig orchards in Aydın province were studied. The trials were conducted in Ficus carica cv. Sarılop, F.carica cv. Bursa siyahı and F.carica cv. caprificus orchards. Bait traps containing a mixture of hexanol, ammonium sulfate and fig milk (fig tree extract) were used in trials. It was determined that all districts of Aydın province were infested with S. adipata. In the years 2011, 2012 and 2013, the infestation rates in fruits of the Sarılop variety (the sum of the fruit on the tree and on the ground) were determined as 3.53%, 2.06% and 3.40 %, respectively. The rates of infestation among the furits fallen on the ground were between 20-40% in Sarılop in three study years. In Bursa siyahı, the rate of infested fruits among fallen ones was 64%. Sexual index in Sarılop orchards was found to be 0.7. The adults and eggs of the pest were seen between May-December in the orchards. The highest adult population was detected in the Sarılop orchards in July and September, and in the caprifig orchard in September and October. The most numerous eggs in a fig fruit (egg/fruit) were obtained from mammoni fruits (84 eggs), followed by the maincrop fruits (67eggs), mamme fruits (12 eggs) and profichi fruits (5 eggs), respectively. No egg was found in breba and lastcrop fruits. The maximum total number of eggs obtained during the study years was also obtained from mammoni fruits, followed by maincrop, mamme and profichi fruits. The most numerous eggs were determined in maincrops in July and September; in breba in September; in profichi in May and June, in mamme fruits in May. The larvae and pupae were developed in 8.18±1.35 days and 7.84±0.13 days, respectively.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.997
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi