Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
Süt Endüstrisi Atıksularının Kimyasal Arıtımının Yanıt Yüzey Yöntemi ile Optimizasyonu
2019
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, yüksek kirletici yükleri ile karakterize edilen süt endüstrisi atıksularının kimyasal arıtımı amaçlanmıştır. Arıtımda koagülant olarak demir III klorür (FeCl3.6H2O) ve alüminyum sülfat (Al2(SO4)3.18H2O) kullanılmış, her iki koagülant için optimizasyon metodu olarak yanıt yüzey yönteminin (YYY) merkezi kompozit tasarımı (MKT) uygulanarak atıksudan kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve askıda katı madde (AKM) giderimleri incelenmiştir. Yöntem yardımıyla KOİ ve AKM giderim verimlerinin hesaplanabileceği denklemler elde edilmiş, arıtma prosesini etkileyen en önemli parametreler ortaya konularak giderimleri maksimum yapan şartlar belirlenmiştir. Demir III klorür ile yapılan çalışmalarda KOİ ve AKM giderim verimlerini maksimum yapan şartlar; pH: 7.41, doz: 158.579 mg L-1 elde edilmiş ve bu şartlarda KOİ ve AKM giderim verimleri sırasıyla %80.84 ve %98.10 olmuştur. Alüminyum sülfat (alüm) ile yapılan çalışmalarda KOİ ve AKM giderim verimlerini maksimum yapan şartlar; pH: 7.29, doz: 197.475 mg L-1 elde edilmiş ve bu şartlarda KOİ ve AKM giderim verimleri ise sırasıyla %73.33 ve %96.21 olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Optimization of the chemical treatment of dairy industry waste with response surface method
2019
Yazar:  
Özet:

This study aims to chemical treatment of dairy industry waste characterized by high polluting loads. In the processing, iron III chloride (FeCl3.6H2O) and aluminum sulfate (Al2(SO4)3.18H2O) were used as coagulants, the response surface method (YYY) central composite design (MKT) as an optimization method for both coagulants was applied to the chemical oxygen need (KOI) and suspended solid substance (AKM) waste. With the help of the method, the equations that COI and AKM spending outcomes can be calculated have been obtained, the most important parameters affecting the process of processing have been revealed and the conditions that make the spending maximum. In studies with iron III chloride, the conditions that maximize the COI and ACM output; pH: 7.41, dose: 158. 579 mg L-1 was obtained and in these conditions the COI and ACM output results were respectively 80.84 % and 98.10 %. In studies with aluminum sulfate (aluminium) the conditions that maximize the COI and ACM yields; pH: 7.29, dose: 197.475 mg L-1 was obtained and in these conditions the COI and ACM yields were 73.33% and 96.21% respectively.

Anahtar Kelimeler:

Optimization Of Chemical Treatment Of Dairy Industry Wastewater By Response Surface Methodology
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the chemical treatment of dairy industry wastewater characterized by high pollutant load is aimed. In the treatment, iron III chloride (FeCl3.6H2O) and aluminum sulphate (Al2(SO4)3.18H2O) were used as coagulants. Chemical oxygen demand (COD) and suspended solids (SS) removal were analyzed by applying the central composite design (CCD) optimization method of response surface methodology (RSM) for both coagulants. Emprical equations giving the COD and SS removal efficiency were derived by RSM. The most important parameters affecting the treatment process and the conditions maximizing the COD and SS removal were determined by the equations. As a result, the conditions that maximize the COD and SS removal efficiency of iron III chloride were obtained as pH: 7.41, dose: 158.579 mg L-1 and COD and SS removal efficiency of iron III chloride at these conditions were 80.84% and 98.10%, respectively. Also, the conditions maximizing the COD and SS removal efficiency of aluminum sulphate (alum) were obtained as pH: 7.29, dose: 197.475 mg L-1 and COD and SS removal efficiency of alum at these conditions were obtained as 73.33% and 96.21%, respectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.796
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi