Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine Başvuran Yüksek Çürük Riskine Sahip Çocuk Hastalarda Risk Faktörlerinin ve Çürük Durumunun Değerlendirilmesi
2012
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, OMÜ Pedodonti kliniğine başvuran 3-13 yaş arasındaki yüksek çürük riski taşıyan çocukların DMFT/DMFS ve dmft/dmfs indekslerini yaş gruplarına göre belirlemek ve yüksek risk grubuna girmelerine neden olan faktörlerin yüzde dağılımını değerlendirmektir. Birey ve Yöntem: Bu çalışmaya yaşları 3-13 arasında değişen yüksek çürük riskine sahip 275’i kız, 242’si erkek toplam 517 çocuk dahil edildi. Çocukların çürük, çekilmiş ve dolgulu süt (dmft) ve daimi (DMFT) diş sayıları ve diş yüzeyleri(dmfs, DMFTS) Dünya Sağlık Teşkilatı ’nın tavsiye ettiği DMFT/ DMFTS ve dmft/ dmfts indekslerine göre belirlendi. Bulgular: Çocukların klinik değerlendirmesine göre yaşları arttıkça DMFT ve DMFS ortalamalarının arttığı görüldü. Çocukların yüksek risk grubuna girmesine neden olan anamnez kriterlerinin başında “çocuğun ailesinde ve/veya kardeşlerinde çürük varlığı” ve “çocuğun geçmiş çürük deneyimi” gelmektedir.Klinik değerlendirme parametrelerinin başında ise “ mine defektleri, derin pit ve fissür” varlığı olduğu belirlendi. Çocukların ailelerinin eğitim düzeylerinin artması ile DMFT ve DMFS oranlarının istatistiksel olarak düştüğü görüldü (p<0.001). Sonuç: Bu çalışma yüksek çürük riskine sahip çocukların ve ailelerinin koruyucu hekimlik ve ağız diş sağlığı konusunda daha fazla bilgilendirilmesinin risk faktörlerini azaltabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi