Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
COVİD-19 SALGININDA SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA DEPRESYON, ANKSİYETE, STRES, TRAVMA DÜZEYİ VE D TİPİ KİŞİLİK: VAKA - KONTROL ÇALIŞMASI
2023
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı COVİD-19 salgınında sağlık çalışanlarında depresyon, anksiyete, stres, virüs korkusu, travma belirti düzeylerini ve D Tipi kişilik ile ilişkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya bir Devlet Hastanesi’nde çalışan 50 sağlık çalışanı (22 hemşire, 11 ebe, 4 tıbbi sekreter, 7 sağlık memuru ve 6 doktor) ve kontrol grubu olarak benzer ölçütleri karşılayan, bir özel şirketin müşteri ilişkileri çağrı merkezindeki 89 çalışan dahil edildi. Katılımcılara sosyo-demografik anket formu, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21 (DASS-21), D Tipi Kişilik Ölçeği (DKÖ), Olayların Etkisi Gözden Geçirilmiş Formu (OEÖ), Vizüel Analog Skala uygulandı. BULGULAR: Sağlık çalışanı ve kontrol grubu arasında depresyon, anksiyete, stres, travma ve virüs korkusu açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Ölçek kesme puanlarına göre sağlık çalışanları grubunda %8 oranında depresyon, %24 oranında anksiyete, %16 oranında stres, %94 oranında travma kontrol grubunda %20,22 oranında depresyon, %31,46 oranında anksiyete, %22,47 oranında stres, %84,26 oranında travma belirtilerinin olduğu saptandı. D Tipi kişiliği olanlarda olmayanlara göre depresyon, anksiyete, stres ve travma puanları anlamlı olarak daha fazlaydı (sırasıyla p<0,001, p=0,001, p<0,001, p<0,001). Ayrıca D Tipi kişilik puanıyla depresyon, anksiyete, stres, travma arasında ve travma ile depresyon, anksiyete, stres arasında pozitif korelasyon saptandı. SONUÇ: Çalışma sonuçlarımız, hem sağlık çalışanlarında hem de kontrol grubunda belirli düzeyde depresyon, anksiyete, stres ve travma olduğunu, ayrıca D Tipi kişilik özelliklerinin daha yüksek depresyon, anksiyete, stres düzeyi ve travmayla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Depression, Anxiety, Stress, Trauma Level, and Type D Personality Among Healthcare Professionals During Covid-19 Pandemic: Case-control Study
2023
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: The aim of this study was to assess the depression, anxiety, stress, fear of viruses, trauma symptom levels and their relationship with Type D personality in healthcare professionals during the COVID-19 pandemic. MATERIAL AND METHODS: 50 healthcare professionals (22 nurses, 11 midwives, 4 medical secretaries, 7 medical officers and 6 physcians) working at A State Hospital and 89 employees in a customer relations call center of a private company, as the control group, who met similar criteria were included in the study. Socio-demographic questionnaire form, Depression Anxiety and Stress Scale-21 (DASS-21), Type D Scale (DS14), Impact of Event Scale - Revised Form (IES-R) , and Visual Analogue Scale were applied to the participants. RESULTS: No significant difference was found between the healthcare professionals and the control group in terms of depression, anxiety, stress, trauma and fear of virus. According to the cut-off scores of the scales, in the group of healthcare professionals, 8% had depression, 24% had anxiety, 16% had stress, and 94% had trauma; in the control group, it was found that 20.22% had depression, 31.46% had anxiety, 22.47% suffered from stress, and 84.26% had trauma. In those with Type D personality, depression, anxiety, stress and trauma scores were significantly higher compared to those without Type D personality (p<0.001, p=0.001, p<0.001, p<0.001, respectively). Also, it was determined that there was a positive correlation between Type D personality score and depression, anxiety, stress and trauma, and between trauma and depression, anxiety, and stress. CONCLUSIONS: Our study results demonstrated that there was a certain level of depression, anxiety, stress and trauma in both healthcare professionals and the control group, and that Type D personality characteristics were associated with higher levels of depression, anxiety, stress and trauma.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.047
Kocatepe Tıp Dergisi