Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 2
İSTANBUL'DA HUSUSİ 'ANA MEKTEBİ' (EKİM 1909)
2021
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde II. Meşrutiyet döneminde anaokullarına duyulan ihtiyaç dile getirilmişti. Eğitim tarihimizde maarif nazırı Emrullah Efendi’nin eğitimde yenileşmenin yükseköğretimden başlatılması gerektiğini öne süren ‘Tuba Ağacı’ nazariyesine karşı çıkmasıyla tanınan Mustafa Satı Bey ya da Satı El Husrî, II. Meşrutiyet ilan edilmeden önce, bazı vilayetlerde özel ana mekteplerinin açıldığını, resmî ana mekteplerinin ise ancak Balkan Harbi’nden sonra açıldığını ve umumileştiğini ifade etmişti. Alan yazınında daha sonra İstanbul’da bu tür özel okulların yaygınlaşmaya başladığı tarih verilmeksizin belirtilmektedir. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra ise, Selanik’te Ravza-i Sıbyan Mektebi içinde Kâzım Nami (Duru) tarafından bir çocuk bahçesi sınıfı açılmıştı. Kâzım Nami’nin hatıratında bu öğretim şubesinin ilk kurucusu olmak şerefini elde ettim sözlerinden olsa gerek, Osmanlı Devleti’nde hususi ana mektebini ilk açan kişi olarak tavsif edilmektedir. Başkanlık Osmanlı Arşiv belgeleri ve dönemin gazetelerine bakıldığında ise çalışmamızda ele alacağımız İstanbul Bayezid’teki ‘ana mektebinin’ hususi anaokulu türünde Müslümanlar tarafından açılanlar arasında ilk olduğunu söyleyebiliriz. Müslüman kadınlar tarafından İstanbul’da kurulan, idarecileri ve öğretmenlerinin de kadınlardan oluştuğu okulun açılması için 17 Şubat 1909 tarihinde ruhsat başvurusu yapılmıştı. Çalışmada dönemin süreli yayınlarından Kadın/Selanik dergisi, Tanin gazetesi ve Mehasin dergisinde okulun kurucuları, amacı, programı, eğitim tarzı hakkında verilen ayrıntılı bilgiler aktarılarak ve dönemin diğer girişimleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

İSTANBUL'DA HUSUSİ 'ANA MEKTEBİ' (EKİM 1909)
2021
Yazar:  
Özet:

In the Ottoman State II. In the early days, the need for children was expressed. In our educational history, the Maarif Nazari Emrullah Efendi is recognized by the opposition to the "Tuba Tree" Nazariyes, which suggests that the renewal in education should be started from higher education, Mustafa Satı Mr. or Satı El Husrî, II. Prior to the declaration of legitimacy, he stated that some provinces opened their special main letters, and their official main letters only opened and publicized after the Balkan War. It is noted in the field letter that the date that such private schools began to spread later in Istanbul was not given. and II. After the announcement of the law, a child’s garden class was opened by Kâzım Nami (Duru) in the Ravza-i Sibian Mektebi in Thessaloniki. In the memory of Kazim Nami, I got the honour to be the first founder of this teaching branch, though the words of the Ottoman State are advised as the first person to open the main text. If we look at the presidential Ottoman Archive documents and the newspapers of the time, we can say that the 'mother' in Istanbul Bayezid is the first one opened by Muslims in the kindergarten. On 17 February 1909 the license was submitted for the opening of the school, which was founded by Muslim women in Istanbul, where the administrators and teachers were also made up of women. In the study from the period period publications, the Women/Selanik magazine, the Tanin newspaper and the Mehasin magazine were evaluated by transmitting the founders of the school, the purpose, the program, the educational style and by comparing with the other initiatives of the period.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.312
Atıf : 3.213
2023 Impact/Etki : 0.083
Tarih Araştırmaları Dergisi