User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 8
Kıdem Tazminatı Ve İhbar Tazminatına Hak Kazanılması, Tazminatların Hesabı Ve Vergisel Boyutu
2019
Journal:  
Vergi Dünyası
Author:  
Abstract:

İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesinin sona ermesinin sonucu olarak gündeme gelen en önemli iki tazminat ihbar tazminatı ve kıdem tazminatıdır. İhbar tazminatı halen yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesinde düzenlenmişken, kıdem tazminatı ise, mülga 1475 sayılı İş Kanununun yürürlükteki tek maddesi olan 14 üncü maddesinde düzenlenmiştir. İşçinin ihbar tazminatına hak kazanabilmesi için 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesinde düzenlenen bildirim sürelerine uyması gerekmekteyken, kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için ise; 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışması, işyerinde en az bir yıl çalışıyor olması ve iş sözleşmesinin işçi tarafından 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen hallerden biriyle sona erdirilmesi veya işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesi kapsamında yani sağlık, zorlayıcı sebepler ve işçinin tutuklanması ve gözaltına alınmasının bildirim sürelerini aşması sebepleriyle sona erdirilmesi gerekmektedir. Dinamik bir süreci barındıran çalışma hayatında işçilere çalışmış olduğu işyerlerince temel gelirleri olan ücretin yanında farklı kalemlerden oluşan ödemeler de yapılabilmektedir. Yapılan bu ödemelerden hangilerinin ihbar ve kıdem tazminatının hesabında dikkate alınacağı hususu 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmemiş olup bu husus Yargıtay kararlarıyla şekillenmiştir. Buna göre; sosyal yardım amacına dayanan, devamlılık arz eden, kazanılması şarta bağlanmamış olan, fiili çalışmaya dayalı olmayan, ayni veya nakdi tüm ödemelerin dikkate alınması gerekmektedir. Bu şekilde hesaplanan ihbar tazminatı gelir vergisi ve damga vergisine tabi tutularak işçiye ödenmekteyken, kıdem tazminatı ise sadece damga vergisine tabi tutularak işçiye ödenmektedir. Gelir vergisine tabi olmayan kıdem tazminatı ile ilgili olarak belirlenen tazminat tavanını aşan bir ödeme söz konusu ise bu durumda vergi kesintisi yapılacaktır. Tavanı aşmamasına rağmen gelir vergisi kesintisi yapılan tazminatlar ile ilgili olarak 30/01/2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan 7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun 4 üncü maddesi ile 193 üncü sayılı Gelir Vergisi Kanununa geçici 89 uncu madde eklenerek, 27 Mart 2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen kıdem tazminatlarından, tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisinin iadesi hakkı verilmiştir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Vergi Dünyası

Journal Type :   Ulusal

Vergi Dünyası