Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 2
İTTİHAT VE TERAKKİ’NİN BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI YILLARINDA KAFKASYA POLİTİKASI
2019
Dergi:  
Tarih ve Günce
Yazar:  
Özet:

Bir dönemin Türk siyasetine damgasını vuran İttihat ve Terakki, kuruluşu ve faaliyetleri açısından oldukça önemlidir. İlk olarak 1889’da Mekteb-i Askeri Tıbbiye öğrencileri arasında kurulan bu cemiyet, zaman geçtikçe ülke çapında yayılarak faaliyet göstermeye başlamış ve 1908 yılında iktidarı ele geçirmiştir.  Birinci Dünya Savaşı’na girilmesi esnasında ve savaşın devamında iktidarda bulunan İttihat ve Terakki, savaşın gidişatında ve sonraki dönemde de etkisini sürdürmüştür. İttihat ve Terakki’nin Kafkasya politikası, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Kafkas Cephesi’nin açılması ile başlamıştır. Cephenin açılmasının ardından İttihat ve Terakki’ninönemli üyelerinden olan Enver Paşa Harbiye Nazırı olarak atanarak bölgeye gönderilmiştir. Bölgede yaşanan Köprüköy ve Azap Muharebeleri, Sarıkamış Harekâtı cephenin kaderinin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Rusya, ülkesinde çıkan Bolşevik İhtilali sebebiyle savaştan erken ayrılmış, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Brest-Litowsk Barışı yapılmış, bunda da İttihat ve Terakki’nin yöneticilerinden olan Talat Paşa öncülük etmiştir. Diğer taraftan Azerbaycan’da çıkan karışıklık sebebiyle Azerbaycan da Osmanlı Ordusu’ndan yardım istemiş, Enver Paşa da buraya kardeşi Nuri Paşa’yı göndererek Kafkas İslam Ordusu’nun kuruluşunda etkili olmuştur. Savaşın bitiminin ardından İttihat ve Terakki üyeleri yurt dışına kaçarak faaliyetlerini buradan sürdürmüşlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Tarih ve Günce

Dergi Türü :   Uluslararası

Tarih ve Günce