Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 1
Çinko Uygulama Yöntemlerinin Çinko-Eksikliği Olan Kalkerli Topraklarda Ekmeklik ve Makarnalık Buğdayın Agronomik Özellikleri ve Tane Mikrobesin Maddeleri Üzerine Etkisi
2016
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Zn eksikliği, bitkisel üretimde ve özellikle kireçli topraklarda büyüyen tahıllarda dünya çapında bir besin kısıtlamasıdır. Farklı çinko sülfat uygulama yöntemlerinin buğday tahıl verimi, agronomik özellikleri ve tahıl mikrobesin maddeleri üzerine etkisini incelemek amacıyla, kireçli toprakta bir saksı denemesi, tesadüf blokları faktöryel deneme desenine göre dört tekrarlamalı, 30 uygulamalı (6 Zn uygulama yöntemi ve 5 buğday genotipi) olarak gerçekleştirilmiştir. Uygulamalarda birinci faktör olarak 6 adet Zn uygulama yöntemi [(1) kontrol (Zn uygulaması yok), (2) toprak uygulaması (5 mg Zn/kg toprak), (3) tohum uygulaması (%3 (w/v) Zn/1kg tohum, (4) kök uzatma ve erken tane dolum aşamasında yaprak gübrelemesi (çinko sülfat 0.44 g Zn/L oranında püskürtme), (5) tohum uygulaması + yaprak gübrelemesi (3. ve 4. uygulamaların kombinasyonu) ve (6) toprak uygulaması + yaprak gübrelemesi (2. ve 4. uygulamaların kombinasyonu)] ve ikinci faktör olarak 5 adet buğday genotipi [iki ilkbahar ekmeklik buğdayı ('Pishtaz' ve 'Sivand') ve üç ilkbahar makarnalık buğday ('Diyarbakır-81’, ‘Bisu-1’ ve ‘45558’ hattı] ele alınmıştır. Hem toprak hem de yaprak çinko uygulama yöntemleri verim ve tane Zn konsantrasyonu artırmıştır; bununla birlikte, genel olarak ekmeklik buğdaylar, makarnalık buğdaylara göre tane Zn, Fe, Cu ve Mn içeriklerinin yanı sıra agronomik özellikler ve verim bakımından daha iyi sonuçlar vermiştir. Yapraktan Zn uygulaması, tane Zn, Fe, Mn ve askorbik asit konsantrasyonlarının artırılmasında daha etkili olmuştur. Farklı Zn uygulama yöntemleri buğday tanelerinde belirgin bir şekilde Zn konsantrasyonu artırırken, fitik asit içeriğinin azalmasına; dolayısıyla da tanede fitik asit/Zn oranının azalmasına yol açmıştır. Sonuç olarak, toprak ve yapraktan Zn uygulaması, Zn eksikliği olan topraklarda buğday verim miktarını ve kalitesini artırabilmektedir. Bu nedenle, gübreleme stratejisi (tarımsal besin zenginleştirme) kötü beslenme sorunu hafifletmek için kısa vadeli bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.689
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi