Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 21
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Geotectonic Setting and Origin of the Youngest Kula Volcanics (Western Anatolia), with a New Emplacement Model
2005
Dergi:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Yazar:  
Özet:

The Quaternary Kula volcanics are Na-dominant in character while all the older volcanic rocks of western Anatolia are generally definitive K-dominant rocks. As a unique example in western Anatolia, the existence of a huge amount of plateau basalts at Kula indicates rapid uplift of mantle material, as confirmed by new geochemical data. Based on our field observations, the oldest Kula volcanics are the plateau basalts with more than one main lava flow. At the beginning of volcanic activity (first-period plateau basalts), this plateau was vast. Subsequently, parts of the first-period plateau basalts were uplifted and partly eroded while other parts were covered by younger lavas, tephra and sediments. The horsts, covered by plateau basalts, are well protected because of their resistance to erosion. During extensional activity, the development of cinder cones continued without hiatus. During the last period of volcanic activity, the youngest craters once again produced lava flows to form the second-period plateau basalts. As a result, there are more than 80 cinder cones with quite different erosional stages between the first and second plateau-basalt periods. The Kula basalts are the only example of rapid uplifting of asthenospheric material in western Anatolia, and are interpreted to form due to the opening of a horizontal slab window as a consequence of the more rapid southwestward movement of the Aegean microplate overriding Africa, with respect to the Anatolian plate.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Journal of Earth Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 2.621
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Journal of Earth Sciences