Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 3
II. DÜNYA SAVAŞI’NIN YIKIMI ÜZERİNDEN SİNEMADA RÜYA VE GERÇEK: HİROŞİMA SEVGİLİM’İN PSİKANALİTİK KURAM AÇISINDAN İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
İletişim Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

19. yüzyılın son çeyreğinde Freud tarafından ortaya konmuş ve sonraki yıllarda sistemleştirilmiş psikanaliz, psikolojiyle beraber sanatın her dalında etkilerini hissettirmiştir. Freud, sanat eserleri üzerinden sanatçıya, eserin bağlı olduğu topluma, o toplumun arkaik ve bilinçdışı ögelerine dair psikanalitik çözümlemelerde bulunmuştur. Bu sayede sanatçıyı bir terapi odasında gibi değerlendirmiş ve aktarımlarına göre karşı aktarımlarını oluşturmuştur. Freud’u takip eden psikanalistler de kendisinin kavramlarını farklı boyutlara taşımışlardır ve özellikle rüya olgusu üzerinden gerçekliğe ve bilinçdışına dair analizlerini gerçekleştirmişlerdir. Psikanalizin bilim insanlarını tartışmaya yönlendirdiği ve popülerleştiği zaman diliminde sinemada da farklı bir akımdan, Yeni Dalga Hareketi’nden ve Rive Gauche Groupe’tan söz edilebilir. Bu dönemde sanatçılar, tıpkı Freud’un yaptığı gibi kuralları yıkmayı ilke edinmiş ve kendi yarattıkları dünyaları üzerinden duygu ve düşüncelerini perdeye aktarmışlardır. Aynı dönemde çarpıcı olan bir diğer gelişme ise, II. Dünya Savaşı ve onun bireyden topluma bıraktığı izlerdir. Bu izler ya da yaralar, sanatçıların savaşı kendi dünyalarında yarattığı karakterlerle perdeye aktarmasını sağlamıştır. Sanatçının hikâyesi, bilinçten ve bilinçdışından ayrı tutulamaz dolayısıyla film çözümlemeleri içerisinde psikanalizin yeri oldukça önemlidir. Buradan hareketle bu araştırmada II. Dünya Savaşı sonrasında geçen Alain Resnais’nin Hiroşima Sevgilim’in film çözümlenmesi amaçlanmıştır. Filme ait olay örgüleri üzerinden psikanalitik değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre yönetmenin bilinçdışını yansıtan bu filmde, savaş olgusunu iki karakterin kendi iç savaşları üzerinden şehirlere ve toplumlara mal ettiği görülmüştür. Savaş, taraflarda farklı şekillerde oluşmaktadır Resnais bu sayede savaşın tek bir gözden incelenmemesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Ayrıca otoritenin sorgulanması, insan hayatının gücün elindeyken nasıl bir şekilde bastırıldığı ve bireylerin davranışlarında bilinçdışındakilerin yansımalarının etkisi incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

and II. Dreams and Realities in the Cinema on the End of World War: The Review of My Love from the Psychoanalysis Course
2021
Yazar:  
Özet:

Psychoanalysis, which was revealed by Freud in the last quarter of the 19th century and systematized in the subsequent years, has felt its influence in all branches of art along with psychology. Freud, through his works of art, found psychanalytic solutions to the artist, to the society in which the work is connected, to the archaeological and unconscious objects of that society. Thus, he assessed the artist as in a therapeutic room and created his transmissions according to his transmissions. The psychoanalysts who followed Freud have also moved his concepts to different dimensions, and through the phenomenon of dreams, they have performed their analysis of reality and outconsciousness. In the time period in which psychoanalysis guides scientists to discuss and popularizes, it can also be mentioned in the cinema of a different stream, the New Wave Movement and the Rive Gauche Group. During this period, the artists, just as Freud did, took the principle of breaking down the rules and transferred their feelings and thoughts through the worlds they created themselves. The other one that has been impressive in the same period, is II. The world war and the traces it leaves from the individual to the society. These traces or wounds have allowed the artists to translate the war into the curtain with the characters they created in their worlds. The artist's story cannot be separated from consciousness and out of consciousness, so the place of psychanalyse in film analysis is very important. In this study II. After the World War, Alain Resnais's Hiroshima Lovely film is designed to be resolved. A psychoanalytic assessment of the film was carried out through the events. According to the results, in this film, which reflects the director's unconsciousness, the war phenomenon is seen by the two characters through their own domestic wars to the cities and communities. The war is formed in different forms on the sides Resnais thus stressed that the war should not be examined in a single review. Furthermore, the question of authority has been studied, how human life is suppressed while in the hands of power, and the impact of the reflections of the unconscious in the behavior of individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


İletişim Çalışmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 63
Atıf : 72
2023 Impact/Etki : 0.211
İletişim Çalışmaları Dergisi