Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 9
ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ’NDE EĞİTİM ALANINDA YAPILAN REFORMLARIN KARŞILAŞTIRMALI KARİKATÜRLERE YANSIMASI
2021
Dergi:  
LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Büyük kitlelere kısa sürede ulaşabilen karikatür sanatı, toplumsal değişimi ve yapılan yenilikleri iletmede önemli rol oynamaktadır. Karikatür sanatının, yapılan anlık değişimleri aktardığı ve döneme tanıklık ettiği için insanlık tarihini yansıtan kaynaklar olduğunu söylemek mümkündür. Bu makalenin amacı, ‘Akbaba Karikatür ve Mizah Dergisi’ ve ‘Karikatür Dergisi’nde 1938 yılında yayınlanmış karşılaştırmalı sanat karikatürleri üzerinden eğitim alanında yapılan yenilikleri incelemektir. Çalışmada, 1938 yılında yayınlanan karşılaştırmalı karikatürlerin seçilmesinin nedeni, 1923-1938 yılları arasını kapsayan, Türkiye tarihinde ‘Erken Cumhuriyet Dönemi’ olarak bilinen bu dönemde, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümüne kadar ara verilmeden eğitim reformlarının sürdürülmesidir. Bu çalışma nitel bir araştırma olup, verilere doküman incelemesi yaklaşımıyla ulaşılmıştır. Analiz için seçilen iki süreli yayından, karikatürist Cemal Nadir Güler ve Salih Erimez tarafından çizilmiş, eğitim alanında yapılan yenilikleri ele alan sadece iki adet karşılaştırmalı karikatüre rastlanmıştır. Bu karikatürler, düzanlam ve yananlam olmak üzere iki aşamadan oluşan göstergebilimsel analizden yararlanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonucu olarak, karşılaştırmalı karikatürler aracılığıyla Erken Cumhuriyet Dönemi’nde eğitim alanında gelinen nokta ele alınmıştır. İki farklı karikatüristin kaleminden çıkan çizimlere, bilime yaklaşımdaki, pedagojik yöntemlerde ve sınıfların fiziki yapısındaki değişimin yansıdığı görülmüştür. Söz konusu yılda yayınlanan bu karşılaştırmalı karikatürler esasen Cumhuriyetin ilk 15 yılında eğitim alanında katedilen aşamayı eski-yeni kıyaslamasıyla birlikte özetler niteliktedir.

Anahtar Kelimeler:

Reforms in the Early Republican Period in the Education Area
2021
Yazar:  
Özet:

The cartoon art, which can reach large crowds in a short time, plays an important role in communicating social change and made innovations. It is possible to say that cartoon art is a source that reflects the history of mankind because it translates instant changes and testifies to the time. The purpose of this article is to explore the innovations in the field of education through comparative art cartoons published in 1938 in "Akbaba Cartoon and Mizah Magazine" and "Cartoon Magazine". In the study, the reason for the selection of comparative cartoons published in 1938 is the continuation of educational reforms without interruption until the death of Mustafa Kemal Atatürk, during this period known as the ' Early Republic Period' in the history of Turkey, which covers the period between 1923 and 1938. This study is a qualitative research, and the data is achieved by the method of document examination. From the two-time publication selected for analysis, only two comparative cartoons were found, drawn by cartoonist Cemal Rare Smiler and Salih Erimez, which addressed the innovations made in the field of education. These cartoons have been studied using the indicative analysis of two stages, the layout and the fire. As a result of the study, the point in the field of education in the Early Republic Period was addressed through comparative cartoons. The drawings that come from the pen of two different cartoonists have been reflected in the change in the scientific approach, in the pedagogical methods and in the physical structure of classes. These comparative cartoons published in this year are basically a summary of the stage in the field of education in the first 15 years of the Republic, along with the comparison of old-new.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 164
Atıf : 626
LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi