Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
Jeopolitik Risk, Kredi Temerrüt Takası ve Ekonomik Büyüme Finansal Hizmetlere Güvenin Nedeni Midir? Türkiye Örneği
2023
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Jeopolitik risklerin, kredi temerrüt takasının ve ekonomik büyümenin finansal hizmetlere olan güveni nasıl şekillendirdiğini anlamak, finansal istikrarın ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması için önemlidir. Bu çalışmada, jeopolitik risk, kredi temerrüt takası ve ekonomik büyümenin finansal hizmetlere güvenin nedeni olup olmadığı Türkiye örneği kapsamında araştırılmıştır. Çalışmanın veri seti, Türkiye’nin GSYİH büyüme oranı, Jeopolitik Risk Endeksi ve Kredi Temerrüt Takası değişkenlerinin Finansal Hizmetler Güven Endeksi üzerindeki etkisini gözlemlemek üzere 2012’nin üçüncü çeyreğinden 2023’ün ilk çeyreğine kadar olan 43 dönemi kapsamaktadır. Çalışmada iki aşamalı bir metodoloji kullanılmıştır. Öncelikle değişkenlerin ham formları arasındaki simetrik nedensellik ilişkileri Hacker ve Hatemi-J (2006) testi ile analiz edilmiş, daha sonra değişkenlere ait pozitif ve negatif bileşenler arasındaki asimetrik nedensellik ilişkileri Hatemi-J (2012) testi kullanılarak incelenmiştir. Hacker ve Hatemi-J (2006) Simetrik Nedensellik Testi bulgularına göre, jeopolitik riskten finansal hizmetlerdeki güvene doğru %10 anlamlılık düzeyinde tek yönlü bir nedensellik olduğu tespit edilmiştir (3,164>2,798). Hatemi-J (2012) Asimetrik Nedensellik Testi bulgularına göre yalnızca CDS’nin negatif şokundan FHGE’nin pozitif şokuna doğru ve FHGE’nin pozitif şokundan CDS’nin negatif şokuna doğru bir nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, Türkiye’de FHGE ile CDS arasında asimetrik bir nedensellik ilişkinin varlığına işarettir. Başka bir söylemle, FHGE ile CDS arasında doğrudan bir nedensellik ilişkisi söz konusu değilken, bileşenleri üzerinden bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Diğer taraftan ne GDP’nin ne de GRI’nin bileşenlerinden FHGE’nin bileşenlerine doğru bir nedensellik ilişkisi saptanamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Do Jepolitical Risk, Credit Default Swaps and Economic Growth Drive Trust In Financial Services The Case Of Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

Understanding how geopolitical risks, credit default swaps, and economic growth shape trust in financial services is essential for ensuring financial stability and sustainable economic growth. This study investigates whether geopolitical risk, credit default swap and economic growth are the causes of financial services confidence in the case of Turkey. The study dataset covers 43 periods from the third quarter of 2012 to the first quarter of 2023 to observe the impact of Turkey's GDP growth rate, Geopolitical Risk Index and Credit Default Swap variables on the Financial Services Confidence Index. The study employs a two-stage methodology. First, the symmetric causality relationships between the raw forms of the variables are analyzed using the Hacker and Hatemi-J (2006) test. Then, the asymmetric causality relationships between the positive and negative components of the variables are examined using the Hatemi-J (2012) test. According to the findings of the Hacker and Hatemi-J (2006) Symmetric Causality Test, the analysis outputs show that there is an unidirectional causality from geopolitical risk to trust in financial services at the 10% significance level (3.164>2.798). According to the Hatemi-J (2012) Asymmetric Causality Test findings, there is a causality relationship only from the negative shock of CDS to the positive shock of FHGE and from the positive shock of FHGE to the negative shock of CDS. This situation indicates an asymmetric causality relationship between the FHGE and CDS in Turkey. In other words, while there is no direct causality between the FHGE and CDS, there is a causality through its components. On the other hand, there is no causality from the components of neither GDP nor GRI to the components of the FHGE.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
Turkish Studies Economics, Finance, Politics