Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
NEZARETHANELERİN AVRUPA İŞKENCEYİ ÖNLEME KOMİTESİ STANDARTLARI BAĞLAMINDA TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU TARAFINDAN İZLENMESİ VE RAPORLANMASI
2023
Dergi:  
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi
Yazar:  
Özet:

İşkenceye Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne Ek İhtiyari Protokol ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu uyarınca Türkiye’nin “Ulusal Önleme Mekanizması” görevini ifa eden Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kişilerin özgürlüğünden yoksun bırakıldığı ya da koruma altına alındığı yerlere düzenli aralıklarla ziyaretler düzenlemektedir. Bu yerlerden biri olan nezarethanelere Kurum, 2022 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle toplam 22 farklı ilde izleme ziyareti düzenlemiştir. Ziyaretler neticesinde edinilen tespit, gözlem ve şikâyetler ulusal ve uluslararası normlar bağlamında değerlendirilerek rapora bağlanmış ve büyük bir şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu raporlarda, muhatap kurumlara yönelik insan hakları ve kötü muamele ihlallerini “önleyici” mahiyette tavsiyeler verilmiştir. Tavsiyelerin olgunlaşmasında, aynı zamanda İnsan Hakları Eylem Planı’nda “yol gösterici belge” olarak kayda geçen Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi standartlarının dikkate alındığı görülmektedir. Bu standartlar, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, insan onuruna saygı duyulması ile işkence ve kötü muamelenin önlenmesine yönelik olup demokratik toplumlar için büyük bir önemi haizdir. Dolayısıyla Ulusal Önleme Mekanizması olarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun çalışmaları, hem Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi standartlarının ülke sathında yerleşmesi ve yaygınlaştırılmasını kolaylaştırmakta hem de tüm kurumlar için bir “iyi niyet beyanı” olarak değerlendirilebilecek İnsan Hakları Eylem Planı’nın hayata geçmesine katkı sunmaktadır. Bu bakış açısıyla söz konusu çalışmada, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi standartlarının önemi ve nezarethaneler özelinde bu standartların neler olduğu aktarılacak, akabinde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun nezarethane ziyaretleri, nezarethane ziyaret raporları ve bu raporlarda yer alan tavsiyeler detaylı bir biçimde ele alınarak analiz edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Monitoring and Reporting Of Police Custody Centres By The Human Rights and Equality Institution Of Turkey In The Context Of The Standards Of The European Committee For The Prevention Of Torture
2023
Yazar:  
Özet:

The Human Rights and Equality Institution of Türkiye, which acts as the National Preventive Mechanism of Türkiye, in accordance with the Optional Protocol to the Convention against Torture and the Turkish Human Rights and Equality Institution Law, undertakes regular visits to places where those deprived of their liberty or those under protection are held. As of the end of August 2022, the Institution conducted monitoring visits to the police custody centres, which is one of these places, in a total of 22 different provinces. The findings, observations and complaints obtained as a result of the visits were evaluated in the context of national and international norms, reported and shared with the public with great transparency. In these reports, “preventive” recommendations are given to the addressee institutions for the violations of human rights and ill-treatment. It is seen that the standards of the European Committee for the Prevention of Torture, also recorded as a “guiding document” in the Human Rights Action Plan, were taken into account in the maturation of the recommendations. These standards are of great importance for the protection and promotion of human rights, respect for human dignity and the prevention of torture and ill-treatment. Therefore, the work of the Human Rights and Equality Institution of Türkiye as the National Preventive Mechanism both facilitates the establishment and dissemination of the European Committee for the Prevention of Torture standards throughout the country and contributes to the realization of the Human Rights Action Plan, considered as a “goodwill statement” for all institutions. From this point of view, in this study, the importance of the standards of the European Committee for the Prevention of Torture, what these standards are for police custody centres, the police custody centres visits of Human Rights and Equality Institution of Türkiye, the police custody centres visit reports and the recommendations in these reports will be discussed in detail.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi

Dergi Türü :   other

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi