Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Sarkoidozda Pulmoner Parankimal ve Ekstrapulmoner Tulumu Belirlemede Serum Anjiyotensin Konverting Enzimin Rolü
2019
Dergi:  
Kocaeli Medical Journal
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Sarkoidoz günümüzde halen etiyolojisi bilinmeyen bir hastalıktır. Klinik tablo ve seyir hastalığın başlangıç yaşına, süresine, evresine ve yaygınlığına bağlı olarak değişmektedir. Klinik tabloyu ve seyri öngörebilecek biyomarkerların kullanılması hastalığın yönetiminde kolaylık sağlayacaktır. Çalışmamızda hematolojik ve biyokimyasal parametrelerle hastalığın evre ve yaygınlığı arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladık. YÖNTEM ve GEREÇLER: 2013-2018 yılları arasında kliniğimizde sarkoidoz tanısı konulan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, tanı sırasındaki klinik bulguları, evreleri, ekstrapulmoner tutulum olup olmadığı ve hemogram, eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), C reaktif protein (CRP), serum kalsiyum (Ca) ve anjiotensin konverting enzim (ACE) düzeylerini içeren laboratuvar parametreleri kaydedildi. Hastalar akciğer parankim tutulumu ve ekstrapulmoner tutulumu olup olmamasına göre sınıflandırıldı. Akciğer parankim tutulumu olmayan evre 1 hastalar grup 1 ve akciğer parankim tutulumu olan evre 2 ve 3 hastalar grup 2 olarak sınıflandırıldı. BULGULAR: Belirlenen tarihler arasında 121 sarkoidoz hastasının verilerine ulaşıldı. Hastaların 30 (%24.8)’u erkek, 91 (%75.2)’i kadın ve yaş ortalaması 50.71±11.76 idi. Grup 1’de 59 (%48,8) ve grup 2’de 62 (%51,2) olgu vardı. Hastaların 71 (%58,9)’de sadece akciğer tutulumu varken 50 (%41.3)’sinde akciğer ve akciğer dışı organ tutulumu birlikte vardı. Akciğer dışı organ tutulumu en sık eritema nodozum (EN)’du (%15,7). Grup 2 olgularda serum ACE değeri grup 1’den daha yüksekti (p =0,027). Akciğer ve akciğer dışı tutulumu olan olgularda serum ACE düzeyi akciğer dışı tutulum olmayanlara göre daha yüksekti (p =0,045). Bakılan diğer laboratuvar parametreleri gruplar arasında farklı değildi. TARTIŞMA ve SONUÇ: Serum ACE düzeyi akciğer parankim tutulumunu ve ekstrapulmoner tutulumu göstermede faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The role of serum angiotensin conversion enzyme in the detection of the pulmonary parankimal and extra-pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pulmonary pul
2019
Yazar:  
Özet:

Sarkoidosis is a disease that is still unknown to the ethology of today. The clinical picture and course of the disease vary depending on age, duration, stage and prevalence of the disease. The use of biomarker that can predict the clinical picture and course will facilitate the management of the disease. In our study, we aimed at determining the relationship between hematological and biochemical parameters and the stage and prevalence of the disease. Method and Requirements: The records of patients diagnosed with sarcoidosis in our clinic between 2013-2018 were examined retrospectively. Patients’ demographic data, clinical findings during diagnosis, stages, extrapulmonary holding and laboratory parameters containing hemogram, erythrosite sedimentation rate (ESR), C reactive protein (CRP), serum calcium (Ca) and angiotensin conversion enzyme (ACE) levels were recorded. Patients were classified according to whether the lungs were parankimic and extrapulmonary. Stage 1 patients without lung parankimic constipation group 1 and stage 2 and 3 patients with lung parankimic constipation group 2 were classified. The data of 121 sarcoidosis patients were reached between the specified dates. 30 of the patients (%24.8) were men, 91 (%75.2) were women and the average age was 50.71±11.76. In Group 1 there were 59 (48.8%) and in Group 2 there were 62 (51.2%). 71 (58.9%) of patients had only lungs, while 50 (41.3%) had lungs and non-lungs. The most common extinction of the non-pulmonary organ was erythema nodosum (EN) (15.7%). In Group 2, the serum ACE value was higher than in Group 1 (p = 0,027). In cases of non-pneumonia and non-pneumonia, the serum ACE level was higher than in cases of non-pneumonia (p = 0.045). The other laboratory parameters looked at were not different between the groups. ACE levels of serum may be useful in showing lungs parankim holding and extrapulmonary holding.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocaeli Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 729
Atıf : 378
Kocaeli Medical Journal