User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 36
 Downloands 11
 Audio Listening 1
AİLE İÇİ ŞİDDET DENEYİMLEYEN VE DENEYİMLEMEYEN EVLİ / BOŞANMIŞ BİREYLERİN ÇEVRE VE AİLE İLİŞKİLERİNDE BAĞLANMA BİÇİMİ İLE ŞİDDET SORUMLULUĞU-İSTANBUL ÖRNEĞİ
2021
Journal:  
Journal Of Academic Social Resources
Author:  
Abstract:

Amaç: Bu çalışma aile içi şiddet deneyimlemiş ve deneyimlememiş, evli ya da boşanmış 18 yaş ve üstü bireylerin; bağlanma ve yakın ilişkilerde şiddet sorumluluğu biçimlerinin belirlenmesi, bağlanma ve yakın ilişkilerde şiddet sorumluluğu biçimleri arasındaki ilişkinin araştırılması amacı ile gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ilişki arayıcı bir araştırma olarak planlandı. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da ikamet eden, 18 yaş ve üzeri, evli ya da boşanmış 667 gönüllü katılımcı oluşturdu. Verilerin elde edilmesinde Katılımcı Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) ve Yakın İlişkilerde Şiddet Sorumluluğu Ölçeği (YİŞSÖ) kullanıldı. Bulgular: Kadınların, erkeklere oranla daha fazla şiddet deneyimlediği, her iki cinsiyette de en fazla deneyimlenen şiddetin duygusal şiddet olduğu belirlendi. Katılımcıların İÖA kapsamında en yüksek puanı “kayıtsız bağlanma” alt boyutundan, YİŞSÖ kapsamında en yüksek puanı “minimize etme” alt boyutundan aldıkları saptandı. Güvenli bağlanma ile yakın ilişkilerde şiddet sorumluluğu alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Bağlanma biçimleri ve Yakın İlişkilerde Şiddet Sorumluluğu ölçeklerinin puan ortalamaları karşılaştırıldığında elde edilen korelasyon katsayıları, güvensiz bağlanma biçimlerinin artışıyla paralel olarak, yakın ilişkilerde şiddet sorumluluğu biçimlerinin olumsuz yönde etkilendiğini göstermektedir (p<0,05). Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre aile içi ilişkilerde şiddet deneyimi azımsanamayacak düzeydedir. Disiplinlerarası bakış açısıyla sahada ve akademik alanda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. Birey, aile ve toplum ruh sağlığı ekseninde şiddeti anlamak ve önleyici tedbirler almak gerekmektedir. Bu bağlamda hem kişisel hem de toplumsal düzeyde sorumluluk bilincinin gelişmesi önemlidir. Evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinin ve ebeveyn eğitimlerinin, kendini tanıma ve bağlanma içeriği ile geliştirilip daha geniş alanlara yaygınlaştırılması yararlı olacaktır. Ayrıca boşanma süreci ve sonrasına ilişkin daha etkin psikososyal destek hizmetleri sağlanmalıdır.

Keywords:

Related Topics: Faith Faith as a Function of Prayer Faith as Gift of God Faith, Living Fasting Loyalty Prayer Prayer as Contact with God Prayer as Conversation
2021
Author:  
Abstract:

Purpose: This study was conducted with the aim of investigating the relationship between the forms of violent responsibility in connection and close relationships of individuals aged 18 years and older who have experienced and have not experienced domestic violence, married or divorced, and the forms of violent responsibility in close relationships. Tools and Methods: This study was planned as a searching relationship research. The sample of the study consisted of 667 volunteers living in Istanbul, 18 years and older, married or divorced. The data was obtained using the Participant Information Form, the Relationship Scale Survey and the Violence Responsibility Scale in Near Relationships. The findings found that women experienced more violence than men, and that the most experienced violence in both sexes was emotional violence. The participants were found to get the highest score in the framework of the IOA from the sub-dimensions of "unregistered connection", the highest score in the framework of the IOS from the sub-dimensions of "minimize". There was no statistically meaningful relationship between the underdimensions of violence responsibility in a secure connection and close relationships. The correlation rates achieved by comparing the scores of the forms of connection and the scores of violence responsibility in close relationships indicate that the forms of violence responsibility in close relationships are affected negatively, parallel to the increase of the forms of uncertain connection (p<0,05). The result: According to the results obtained, the experience of violence in domestic relationships is at a level that cannot be undermined. More studies are needed in the field and in the academic field from an interdisciplinary perspective. The individual, family and community need to understand the violence in the mental health axis and take preventive measures. In this context, it is important to develop the awareness of responsibility at both personal and social level. It will be useful to develop and spread pre-marriage consultancy services and parental education with content of self-recognition and connectivity to wider spheres. It is also necessary to provide more effective psychosocial support services for the divorce process and after it.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Journal Of Academic Social Resources

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 783
Cite : 125
2023 Impact : 0.055
Journal Of Academic Social Resources