Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
Azaltılmış ameliyat öncesi girişimler ve geciktirilmiş cerrahi konjenital diyafram hernisinde sağkalımı etkilemektedir
2008
Dergi:  
Çocuk Cerrahisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Konjenital diyafram hernisi (KDH) özellikle yenidoğan döneminde yüksek mortalite ile seyredebilen bir hastalıktır. Bu çalışmada yenidoğan döneminde KDH tanısı ile ameliyat edilen hastalarımızda sağkalımı etkileyen faktörlerin irdelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEMLER: Çalışmada 1997-2007 yılları arasında KDH tanısı ile ameliyat edilen hastaların bilgileri geriye dönük taranmıştır. Demografik veriler, anne yaşı, ilk entübasyon zamanı, ameliyat yaşı, tanı ile ameliyat arasındaki bekleme zamanı, postop entübasyon, sedasyon, toraks drenaj ve yatış süreleri ile defekt çapları, operasyon öncesi bulgular, erken ve geç operasyon sonrası komplikasyon ile sağkalım kaydedilmiştir. Hastaların tüm verileri kliniğimize sevkedilen ve hastanemizde doğan hastalar olarak ayrıca Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Son 10 yıllık dönemde kliniğimizde 15’i yenidoğan olmak üzere toplam 29 hasta KDH tanısı ile ameliyat edilmiştir. Çalışmaya yenidoğan olgular alınmış, geç dönem olgular çalışma dışında tutulmuştur. Erkek-kız oranı 1.1: 1, anne yaşı 27±5.9,dur. Hastaların doğum ağırlıkları 2000 gr’ın üzerindedir ve tamamı zamanında doğmuştur. İlk entübasyon ortalama 9.9±21.7 saat içinde gerçekleştirilmiştir. Tanı ile cerrahiye alınma arasındaki zaman 4.5±2.4 gündür. Ameliyat yaşı 7±4.1 gün, postop entübasyon süresi 6.7±9 gün, sedasyon süresi 6,5±5.1 gün, yatış süreleri 15±5,4 gündür. Tüm hastalarda operasyon öncesi ve sonrası ılımlı ventilatör tedavisi tercih edilmiştir. Hastalara gerekli görülmedikçe damar içi infüzyon, endotrakeal bakım ve monitorizasyon hariç herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Defektler ortalama 8±3.2 cm2 olarak tespit edilmiştir. Kliniğimize sevkedilen veya hastanemizde doğan hastalar arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir (p>0.05). Serimizde sağkalım oram %86.7 olarak tespit edilmiştir. Geç dönemde 1 hastada mental retardasyon, 2 hastada pektus ekskavatum ve 1 hastada portal ven trombozuna bağlı portal hipertansiyon gözlenmiştir. SONUÇ: KDH yüksek morbidite ve mortaliteye sahip bir hastalıktır. Hasta üzerinde azaltılmış uygulama yapılması ve geciktirilmiş cerrahi ile yüksek sağkalım oranı yakalanması mümkündür. Bu hastalarda aşırı tıbbi girişimlerin mortaliteyi olumsuz etkilediği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Cerrahisi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 54
Atıf : 5
2023 Impact/Etki : 0.023
Çocuk Cerrahisi Dergisi