Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Etiyolojik ve Klinik Özellikleri ile Pediatrik Pseudotümör Serebri Sendromu
2019
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Pseudotümör serebri sendromu intrakranial kitle olmaksızın kafa içi basınç artışı ile karakterize klinik bir sendromdur. Bu çalışmada pseudotümör serebri tanısı alan hastaların yaş gruplarına göre klinik prezantasyonu, muhtemel nedenleri ve klinik gidişleri ile ilgili bulguların verilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Mart 2011 ile Ekim 2018 tarihleri arasında pseudotümör serebri tanısı almış hastaların demografik ve klinik özellikleri ile eşlik eden morbiditeler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışma süresi boyunca toplam 14 hastaya pseudotümör serebri tanısı konuldu. Yaş aralığı 8 ay ile 17 yaş idi. Prepubertal yaş grubu hastaların %57.1'ini oluşturuyordu. En sık klinik semptom prepubertal dönemde görme bozuklukları (%87.5) iken, pubertal dönemde baş ağrısı (%100) idi. Vitamin D yetersizliği (%57.1) ve obezite (%35.7) ise sırası ile en sık eşlik eden morbiditelerdi. Asetazolamid tedavide ilk tercih olarak kullanıldı. Hastaların %14.3'üne (n=2) optik sinir kılıf fenestrasyonu yapıldı, bir tanesinde optik atrofiye bağlı görme kaybı gelişti. Bu hastaların ikisi de prepubertal yaş grubunda idi. Sonuç: Pseudotümör serebri prepubertal yaş grubundaki çocuklarda daha çok baş ağrısı dışı semptomlarla presente olmaktadır. Özellikle prepubertal grupta görme kaybı gelişebileceği unutulmamalıdır. Klinisyenler bu hastalık ve komplikasyonları konusunda dikkatli olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Pediatric Pseudotumor Cerebri Syndrome with Etiological and Clinical Features
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Pseudotumor cerebral syndrome is a clinical syndrome characterized by an increased in-headache pressure without the intrakranial mass. This study was aimed at giving findings related to clinical presentation, possible causes and clinical movements according to the age groups of patients diagnosed with pseudotumor cerebrospinal disease. Instruments and Methods: Diseases accompanied by demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with pseudotumor brain between March 2011 and October 2018 were retrospective examined. Results: A total of 14 patients have been diagnosed with pseudotumor brain. The age range was 8 months to 17 years old. The Prepubertal age group accounted for 57.1% of patients. The most common clinical symptoms were vision disorders in the prepubertal period (87.5 percent), while headaches in the pubertal period (100 percent). Vitamin D deficiency (57.1%) and obesity (35.7%) were the most frequently accompanied diseases, respectively. Asetazolamide was used as the first preference in treatment. 14.3 percent of patients (n=2) had optical nerve cluster phenestration, one of them developed vision loss related to optical atrophy. Both of these patients were in the Prepubertal age group. The result: Pseudotumor cerebrospinal pre-pubertal age group children are more present with non-headache symptoms. It should not be forgotten that vision loss may develop especially in the prepubertal group. Clinics should be cautious about these diseases and complications.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.192
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi