Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
BAL ARISI (Apis mellifera L.) ZEHİRİ
1990
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Bal arısı (Apis melUfera L.), bal ve arı sütü gibi gıda ve ilaç olarak büyük öneme sahip ürünleri, kozmetik ve diğer bazı sanayilerde büyük değeri olan balmumu ve propolis gibi maddeleri yapmakta ise de, bu böceğin asıl önemi bitkilerde yaptığı tozlaşmadan kaynaklanmaktadır. İşçi arılarda yumurta koyma organı değişikliğe uğrayarak savunma iğnesi halini almıştır. Bu iğneye bağlı zehir kesesinden salgıladığı zehir, omurgasız hayvanların çoğu için öldürücü, insan ve diğer omurgalılar için acı verici, bazı hallerde de öldürücü özelliğe sahiptir. Düşük orandaki bazı insanlar, arı zehirine karşı aşın duyarlılık gosterrirler ve arı sokması birkaç defa olduğunda ölüm meydana gelebilir. Arı zehiri içerisindeki komponentlerden hiyaluronidaz vefosfolipaz bu aşırı duyarlılıkta önemli olmaktadır. Diğer taraftan arı zehiri fungisit ve bakterisit özelliğe sahip olduğu gibi, hastalıklara karşı tedavi edici etkisi hayvanlarda tesbit edilmiş, insanlarda da bu sahadaki çalışmalar sürdürülmektedir. HONEY BEE (Apis meüifera L.) VENOM SUMMARY Honey bee (Apis meüifera L.) produces honey, beeswax, royal jelly and propolis which are very important as food, drugs, cosmetics and some other industries. However, metin function of honey bee comes from being an excellent pollinator of cultivated and wildflowering plants. The ovipositor of worker bee is modifıed and supplied mth venom and became a sting. A single sting contains a small amount of venom which acts as a painful deterent to human but has a lethal effect on a wide variety of invertebrates. A small minority of people develop a serious hypersensitivity to bee venom and may become dangerously ili if stung. On occasions, death may result from acute anaphlcvcis. The high molecular weight components of bee venom, namely hylauronidase and phospholipase are capable ofinitiating hypersentivity and irnmune response. Bee venom has been thought by some people to be useful in the treatment of a range of arthritic conditions. This has been detected in animals, but in man has not been carefully studied.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.195
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi