Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Kişilik Bozukluğu İnançlarında Savunma Mekanizmaları ve Bağlanma Biçimlerinin Rolünün Klinik ve Klinik Olmayan Örneklemlerde Incelenmesi
2022
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Bağlanma stilleri, savunma mekanizmaları ve kişilik bozukluklarının temelinde yatan kişilik inançlarının psikopatoloji ile yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, depresyon, obsesif-kompulsif ve anksiyete bozukluğu tanısı almış bir klinik grup ve klinik olmayan bir grupta bağlanma stilleri, savunma mekanizmaları ve kişilik inançları değişkenleri puanlarının karşılaştırılması ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmaya 59'u klinik gruptan, 119'u klinik olmayan gruptan olmak üzere toplam 178 kişi katılmıştır. Katılımcılara Kişilik İnanç Ölçeği-Kısa Form (KİÖ-KF), Savunma Biçimleri Testi-40 (SBT-40) ve İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) uygulanmıştır. Kaçıngan, bağımlı, pasif-agresif, obsesif-kompulsif (OK), antisosyal, şizoid, paranoid ve borderline kişilik inanç puanları klinik grupta anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuşken olgun savunma puanlarının ise normal grupta anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Öte yandan bağlanma stillerine göre iki grup arasında fark bulunmamıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre bağlanma stilleri ve savunma mekanizmaları klinik grup için kişilik bozukluğu inançlarını %19,5 ila %33,5 ve klinik olmayan grup için %22,7 ila %46,9 aralığında yordamıştır. Sonuç olarak bulgular, bağlanma stillerinin ve savunma mekanizmalarının kişilik bozukluklarının etiyolojik nedenlerinin anlaşılmasına katkıda bulunabileceğini ve kişilik bozukluklarının tedavi süreçlerinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of The Role Of Defense Mechanisms and Attachment Styles In Personality Disorder Beliefs Among Nonclinical and Clinical Samples
2022
Yazar:  
Özet:

Attachment styles, defense mechanisms, and the underlying personality disorders’ personality beliefs are considered to be closely related to psychopathology. The aim of this study is to compare the scores of attachment styles, defense mechanisms, and personality beliefs variables in a non-clinical group and a clinical group diagnosed with depression, obsessive-compulsive, and anxiety disorder and to examine the relationships between these variables. A total of 178 participated in the study, 59 of which were in the clinical group and 119 in the nonclinical group. The Personality Belief Questionnaire-Short Form (PBQ-SF), The Defense Style Questionnaire-40 (DSQ-40), and Relationship Scales Questionnaire (RSQ) were applied to the participants. Avoidant, dependent, passive-aggressive, obsessive-compulsive (OC), antisocial, schizoid, paranoid, and borderline personality belief scores were found to be higher in the clinical group, while mature defense scores were significantly higher in the nonclinical group. On the other hand, there was no difference between the two groups in terms of attachment styles. According to multiple linear regression analysis results, attachment styles and defense mechanisms predicted personality disorder beliefs in the range of 19.5% to 33.5% for the clinical group and 22.7% to 46.9% for the nonclinical group. In conclusion, the findings suggest that attachment styles and defense mechanisms may contribute to the understanding of the etiological causes of personality disorders and may be helpful in the treatment of personality disorders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.222
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar