Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Yirmi Birinci Yüzyılda Yüksek Öğretimin Yeni Misyonu
2010
Dergi:  
Journal of Economy Culture and Society
Yazar:  
Özet:

Enformasyon toplumu olarak adlandırılan günümüzde, “teorik bilgi” temel üretim faktörü haline dönüştü. Yeni toplumun başat kurumlarını da, üniversitelerin oluşturacağı varsayılmakta. Ancak üniversiteler, paradigmatik bir dönüşüm yaşamakta ve asıl işlevleri olan eğitim faaliyetlerini göz ardı ederek piyasa koşullarında ticarileşmekteler. Yeni akademik anlayış, öğretim üyelerinin teorik içgörüleri ile özel sektör yöneticilerinin uygulamaya dayalı deneyimlerinin birbirine eklemlenmesiyle oluşmakta. Bunun ilk sonucu, üniversitelerin “büyük araştırma kurumları” haline gelmeleri; ikinci sonucu da, bilgi-yoğun sektörler yoluyla katma değer yaratma uğraşındaki “girişimci akademisyen” tipinin ortaya çıkması. 1980‟lerden itibaren belirginleşen ticarileşmenin bu ölçüde yaygınlaşma nedeni de; akademisyenlerin büyük paralar karşılığında piyasaya eğitim, uzman danışmanlık hizmeti ve bilimsel bilgi arz etme fırsatlarını fark etmeleridir. Bugün “enformasyon kapitalizmi”nin şekillendirdiği üniversite, topluma ve öğrencilerine karşı sorumlulukları bulunan bilim yuvası olmaktan çıkmıştır. Bunun yerine, somut getiriler peşinde koşan ve meslek yüksek okulları olarak teknik elemanlar yetiştiren kurumlar haline gelmektedirler.   Anahtar Kelimeler: Üniversite, Enformasyon Toplumu, Girişimcilik ABSTRACT     Key Words: University, Information Society, Entrepreneurship In our age, this is called information society, “theoretical knowledge” has become the main production factor. It was claimed that universities would be pivot institutions in this new society. On the other hand, there is a paradigm shift in higher education policy. The universities have been becoming commercial institutions in free market economy. The new higher education policy advocates uniting the theoretical knowledge of academics and the experiences of private companies. These policies transformed the universities into the “big research institutions” and created the “entrepreneur academics” who were interested in producing added values (benefits) by the knowledge intensive sectors. The reason of this commercialization was that the academics found an opportune to earn big money with their knowledge as consultants in market after 1980‟s. “The Information capitalism” shapes the universities today. They are not the scientific research institutions, which have responsibility for students and society. Instead of this, universities transformed into the institutions that have been looking for commercial profits like schools, which are educate the technical workers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Economy Culture and Society

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 600
Atıf : 2.953
2023 Impact/Etki : 0.216
Journal of Economy Culture and Society