Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Ceylanlarda (Gazella subgutturosa) Intracranial Hacmin Stereoloji ve Bilgisayarlı Tomografi ile Hesaplanması
2021
Dergi:  
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geniş bir coğrafyada yaygınlık gösteren ceylanlar, son zamanlar neslin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması ve IUCN tarafından korunmaya alınması, türün devamı için çalışmaların önemli ve gerekli olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda intracranial hacmin bilinmesi klinik yönden, ırk ve cinsiyet ayırımı için önemlidir. Çalışmamızda 11 adet (5 erkek, 6 dişi) ceylan (Gazella Subgutturosa) craniumu kullanıldı. Ceylanların craniumları 64‐dedektörlü Multi Dedektör Bilgisayarlı Tomografi (MDCT) cihazında 0.625 mm kesit kalınlığında, 80 kV, 200 mA ve 639 mGY ile tarandı. Ceylanların cranial hacimleri bilgisayarlı tomografi kesitleri kullanılarak Cavalieri prensibi ile ölçüldü. Ayrıca MIMICS 20.1 software yazılımı kullanılarak intracranial alanın 3 boyutlu modelleri elde edildi ve program üzerinde hacim hesaplandı. Elde edilen sonuçlar hem yöntemler hem de cinsiyet ayırımı açısından istatistiksel olarak test edildi. Çalışmada craniumların cinsiyetler arasında farklılık göstermediği tespit edildi (P>0.05). Ayrıca, stereoloji ve BT modelleri ile hesaplanan cranial hacimlerin istatistiksel olarak incelenmesinde iki metot arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ceylanların intracranial hacimlerinin kullanılarak hastalıkların tanı, tespit ve seyri açısından klinik bilimlere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Calculation Of The Intracranial Volume In Gazelles (gazella Subgutturosa) By Stereology and Computed Tomography
2021
Yazar:  
Özet:

The danger of extinction faced by the gazelles, which show a broad geographical distribution, in recent times and inclusion of the gazelles in the conservation list of IUCN indicate the importance and necessity of the studies on continuity of the species. In this context, the determination of intracranial volume is clinically essential for the breed and sexual dysmorphism. In the present study the crania of 11 gazelles (5 male and 6 female gazelles) (Gazella subgutturosa) were used. The cranium of the gazelles were scanned at 80 kV, 200 mA, 639 mGY, and 0.625 mm section thickness using 64‐slice Multi‐Detector Computed Tomography (MDCT). The intracranial volume of the gazelles was estimated using computed tomography sections according to Cavalieri’s Principle. Three‐dimensional models of the intracranial area were created using MIMICS 20.1 Software, the software calculated intracranial volume. The obtained results were statistically tested in terms of both methods and sexual dimorphism. The study results revealed that crania showed no difference between sexes (P>0.05). No difference was detected between the two methods in statistical analysis of the intracranial volumes calculated using stereology and CT models. Consequently, it was considered that the use of intracranial volumes of the gazelles would contribute to the clinical sciences concerning detection, diagnosis and progression of the diseases.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 808
2023 Impact/Etki : 0.027
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi