Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 3
The Effectivity of Centella Asiatica Extract in Experimental Colitis Model Induced by Dextran Sulfate Sodium in Rats
2017
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: İnflamatuvar barsak hastalıkları (İBD) çevresel, genetik, immun faktörlerin sebep olduğu düşünülen bir grup kronik ve inflamatuvar durum olarak tanımlanmaktadır. Tedavisinde basilica antiinflamatuvar, immünsupresif ve sitotoksik ilaç kombinasyonları kullanılmaktadır. Fakat bu ajanların ciddi yan etkilerinden dolayı yeni tedavi yöntemleri bulmak için araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı dekstran sülfat sodium (DSS) indüklenmiş deneysel kolit modelinde Centella Asiatica (CA) ekstresinin etkinliğini araştırmaktır. Metod: Çalışmada 24 adet Wistar Albino rat üç eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna normal içme suyu ve standart rat yemi verildi. Kolit grubuna DSS’ li içme suyu ve CA+kolit grubuna ise 200mg/kg/gün CA ekstresi ve DSS’ li içme suyu verildi. Deney sonunda histopatolojik inceleme ve myeloperoksidaz (MPO), malonildialdehit (MDO), tümor nekroz factör alfa (TNF-α) ve interlökin-10 (IL-10) düzeyleri belirlendi.   Bulgular: TNF- α, MPO ve MDA düzeyleri kolit grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. İL- 10 düzeyi ise CA+kolit grubunda daha yüksekti (p<0.05). Histopatolojik incelemede  CA+kolit grubunda daha az doku hasarı saptandı. Sonuç: CA ekstresi proinflamatuvar ve antiinflamatuvar sitokin düzeyini değiştirerek immünregulatuvar bir etki göstermektedir. Ayrıca serbest oksijen radikalleri oluşumunu önleyerek doku hasarını önlemektedir. Bu etkilerinden dolayı CA ekstresinin IBD tedavisinde faydalı bir ajan olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.242
2023 Impact/Etki : 0.045
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
112/222

SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi