Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
Cumhuriyet Dönemi Cami Mimarisinde Modernizmin İzleri; Isparta ve Burdur Örneği
2021
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte yurt genelinde ulusal bilinci ortaya çıkarma düşüncesi hakim olmuştur. Geçmiş değerlerin sürdürülmesi ve yeni değerlerin ortaya çıkmasıyla geleneksel kimliğe sahip cami mimarisinden modern kimliğe sahip cami mimarisine geçiş dönemi yaşanmıştır. Bu süreç içerisinde inşa edilen camilerde bazı ‘izler’ cami mimarisinde “modernizmin izleri’ olarak yer almaktadır. Çalışma kapsamında Cumhuriyet ile birlikte inşa edilmiş olan cami sayısına oranla azınlıkta kalan, modern izler taşıyan cami yapıları incelenmektedir. Çalışma; konu, kapsam ve yöntem açısından Isparta ve Burdur kentleri özelinde daha önce ele alınmamış içerikte bir çalışmadır. Çalışmanın amacı; Isparta ve Burdur kentlerinde bulunan modern dönem cami örneklerinin biçimlenme özelliklerini ortaya koymak ve modern dönem mirası olarak koruyabilmektir. Bu bağlamda Isparta Kenti ve Burdur Kenti’ne değinilmiş, cami kavramı, Cumhuriyet mimarlığı süreci içerisinde cami mimarisi örneklerinden olan altı adet cami konu edilmiştir. Çalışmada; Şengül Öymen Gür’ün mekan paradigmalarından yararlanılmış olup temel tasarım ölçütleri ile birlikte camilerin mimari kimlik analizleri yapılmıştır. Literatür araştırması ve alan çalışması sonucu elde edilen sözel ve görsel veriler ışığında, cami yapılarına ait bir şablon oluşturulmuştur. Plan, Cephesel ve yapısal analizler yapılarak yapıların mimari kimlikleri ortaya konmuştur. Çalışmanın sonucunda; Cami mimarisinde sınırlı örnekler sunulmuş olan modern döneme dikkat çekilmiş, bu yapıların kent kimliğindeki yeri tespit edilmiş ve kente dair oluşan yazılı eser birikimine katkı koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

“traces Of Modernism In The Mosque Architecture Of The Republican Period; The Example Of Isparta and Burdur”
2021
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

With the proclamation of the Turkish Republic in 1923 as a newly-founded state, the idea of enhancing national consciousness throughout the country became dominant. With the continuation of the past values and the emergence of novel ones, there has been a transition period from a mosque architecture style with a traditional identity to a mosque architecture with a modern identity. Some 'traces' in mosques built during this process are included as 'traces of modernism' in mosque architecture. Within the scope of the study, the mosque structures that are in the minority compared to the number of mosques built together with the Republic and carry modern traces are examined. This study is one that has not been dealt with before in the cities of Isparta and Burdur in terms of subject, scope and method. Purpose of the study is to reveal the formation features of the modern period mosque examples in the cities of Isparta and Burdur and to preserve them as a modern period heritage. In this context, the city of Isparta and the city of Burdur are mentioned, and the concept of 6 mosques with the architecture in the Republican period are discussed. In the study; Şengül Öymen Gür's space paradigms were used and architectural identity analyzes of mosques were made along with basic design criteria. In the light of verbal and visual data obtained as a result of literature research and fieldwork, a template of mosque structures was created. The architectural identities of the buildings were revealed through plan, facade and structural analyzes. As a result of the study; attention was aimed to be drawn to the modern period in which limited examples of mosque architecture were presented and a contribution was made to the accumulation of written works about the city.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kent Akademisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 691
Atıf : 1.310
Kent Akademisi