Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Bergen’in Seslendirdiği Şarkıların Şema Terapinin Bazı Temel Kavramları Açısından İncelenmesi
2023
Dergi:  
AYNA Klinik Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Müzik, insanların duygularını, düşüncelerini, temel inançlarını, beklentilerini ve iç konuşmalarını dışarıya aktarmalarını sağlayan önemli bir araçtır. Şarkı sözleri, eseri oluşturan ve seslendiren kişinin duyguları ile düşüncelerini yansıtmakta ve her insan bu sözlerde kendinden bir parça bulabilmektedir. Bu araştırmada, önemli bir arabesk/fantezi müzik sanatçısı olan Bergen’in seslendirdiği şarkıların, şema terapinin bazı temel kavramları açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 8 Mart 2022’de Bergen’in anısına oluşturulmuş olup pek çok sanatçı tarafından yeniden seslendirilen “Saygı Albümü: Bergen” albümündeki 8 arabesk şarkı, erken dönem uyumsuz şemalar ve uyumsuz başa çıkma modları açısından incelenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, analiz edilen şarkı sözlerinde duygusal yoksunluk, terk edilme, karamsarlık, kendini feda, cezalandırıcılık, duyguların bastırılması ve güvensizlik şemalarını yansıtan ifadelerin olduğunu göstermiştir. Ayrıca, şarkı sözlerinde kaçıngan korungan, teslimci ve kendine acıma olmak üzere üç farklı başa çıkma modunun yer aldığı belirlenmiştir. Erken dönem uyumsuz şemaların şarkı sözlerinde bulunma sıklıkları incelendiğinde, en fazla karamsarlık, duygusal yoksunluk, cezalandırıcılık ve güvensizlik şemalarını temsil eden ifadelerin yer aldığı belirlenmiştir. Bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış, araştırmacılara ve ruh sağlığı uzmanlarına yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of Bergen's Songs In Terms Of Early Maladaptive Schemas
2023
Yazar:  
Özet:

Music is an important tool allowing people to convey their feelings, thoughts, basic beliefs, expectations, and inner conversations. Lyrics reflect the feelings and thoughts of the person who creates and performs the work; everyone can find a piece of themselves in these lyrics. This study aimed to analyze the songs performed by Bergen, an important arabesque/fantasy music artist, in terms of some basic concepts of schema therapy. Accordingly, eight arabesque songs in the album "Tribute Album: Bergen", which was created in memory of Bergen on March 8, 2022, and performed by many artists, were examined in terms of early maladaptive schemas and maladaptive coping modes. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. The findings showed that the analyzed lyrics contained expressions reflecting emotional deprivation, abandonment, pessimism, self-sacrifice, punitiveness, suppression of emotions and insecurity schemas. In addition, three different coping modes, namely avoidant/protective, submissive, and self-pity, were found in the lyrics. As for the frequency of early maladaptive schemas, expressions representing pessimism, emotional deprivation, punitiveness and insecurity schemas were identified as the most common schema themes. The findings were discussed within the framework of the literature and several suggestions were provided for researchers and mental health professionals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






AYNA Klinik Psikoloji Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 115
2023 Impact/Etki : 0.211
AYNA Klinik Psikoloji Dergisi