Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Türk Popülasyonunda Kardiyovasküler Hastalık Riski ile Depresyon ve Emeklilik Arasındaki İlişki
2020
Dergi:  
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada koroner arter hastalığına bağlanabilecek faktörler tanımlanmış ve emekliliğin Türk popülasyonunda kardiyovasküler hastalıkların gelişimine etkisini değerlendirmiştir. Yöntem: Bu kesitsel çalışma Mart ve Temmuz 2019 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezleri'nde yapıldı. Veriler, Beck Depresyon Envanteri ve Framingham genel CVD risk değerlendirme aracı sosyodemografik formu kullanılarak toplandı. Bulgular: Ankete katılanların ortalama Framingham risk skoru 6.440 ± 7.509 idi. Framingham risk skoru ile gelir algısı, aylık net gelir, meslek, eğitim durumu, medeni durum ve istihdam arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi (p <0,05). Framingham risk skoruna ilişkin faktörler değerlendirildiğinde, emeklilik Framingham risk skorunu 13.991 kat arttırdığı tespit edildi (p<0.05). Sonuç: Türk popülasyonunda kardiyovasküler hastalık riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Emekliliğin, kardiyovasküler hastalık gelişme riskinde en etkili değişken olduğu bulundu. Kalp hastalığının önlenmesi konusunda sağlık eğitimi programları düzenlemek ve uygun sağlık politikalarını geliştirmek önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Cardiovascular Disease Risk With Depression and Retirement In The Turkish Population
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: The present study identifies the factors that can be linked to coronary artery disease, and evaluates the effect of retirement on the development of cardiovascular diseases in the Turkish population. Methods: This cross-sectional study was carried in the Family Health Centers between March and July 2019. The data was collected using the Beck Depression Inventory and Framingham general cardiovascular disease risk assessment tool, sociodemographic form. Results: The mean Framingham risk score of the respondents was 6.440±7.509. A statistically significant relationship was identified between the Framingham risk score and income perception, monthly net income, occupation, educational status, marital status and employment (p<0.05). When the factors related to the Framingham risk score were evaluated, retirement was found to increase the Framingham risk score 13.991 fold (p<0.05). Conclusion: It is worthy of note that the risk of cardiovascular disease is high in the Turkish population. Retirement was found to be the most influential variable on the risk of developing cardiovascular disease. It is important to organize health training programs on the prevention of heart disease and to develop appropriate health policies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 1.392
2023 Impact/Etki : 0.103
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care