Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 98
 İndirme 27
EMİRHAN YENİKİ’NİN TUGAN TUFRAK (DOĞDUĞUM TOPRAK) VEEYTELMEGEN VASİYET (SÖYLENMEMİŞ VASİYET)ADLI ESERLERİNDE KUŞAK ÇATIŞMASI TEMASI
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

1960 sonrası dönemde Kazan-Tatar Türkleri Edebiyatı’nın nesir sahasında yeni bir edebi yönelim gözlenir. Sovyet Edebiyatı’nda Krestyanskiy Realizm (Крестьянский реализм) [Köylü Realizmi] olarak adlandırılan bu akıma Tatar Edebiyatı’nda “Avıl Realizmi”  (Köy Realizmi) denmiştir. Emirhan Yĕniki’nin “Rehmet İpteşler” (1951-52) adlı hikâyesi Tatar edebiyatında “köy realizmi” akımı doğrultusunda kaleme alınan ilk eserlerden biri olarak kabul edilmekteyse de Kazan-Tatar edebiyatında bu akımın olgun örnekleri 1960’dan sonra görülmüştür. R. Töhvetullin, G. Beşirov, A. Gıylacĕv, E. Yĕniki, M. Mehdiyĕv bu türün temsilcileridirler. Köy hikâyesi edebi türünde içerik olarak köyün ve köylünün gündelik yaşantısı betimlenir ve toplumsal sorunlar köy hayatı hudutları dâhilinde dile getirilir. İçeriğe bağlı olarak idealize edilen eser kişileri de değişim göstermektedir:  Savaş devri edebiyatında cephe önünde ya da gerisinde yaptıklarıyla yüceltilen “fedakâr Sovyet yurttaşı” yerini bu devir edebiyatında “fedakâr köylü”ye bırakır.Köy hikâyesi bir edebi tür olarak mevcut siyasi ideoloji sınırları dâhilinde eleştiri özgürlüğü tanımakla birlikte içerikte özellikle Tatarların milli meselelerine değinme imkânı da sağladığı için yazarlar tarafından benimsenmiştir. Köy realizmi akımı doğrultusunda eser kaleme alan yazarlardan biri de Emirhan Yĕniki’dir. Onun Tugan Tufrak” (1959) ve Eytělmegen Vasiyet (1965) adlı eserleri köy hikâyesi türünün örneklerindendir. Makalede Yĕniki’nin bu iki eserinin teması ve eser kişileri üzerinden köy realizmi akımı ele alınacak ve bu akımın milli kimlik bilincine katkısı değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

In the words of the Holy Prophet (peace be upon him) and of the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him) and the Holy Prophet (peace be upon him).
2019
Yazar:  
Özet:

In the period after 1960, a new literary direction was seen in the generation of Kazan-Tatar Literature. In Soviet literature, this stream, called Krestyanskiy realism (Kreстьянский реализм), was called "Aval realism" (Köy realism) in Tatar literature. In the flow of rural realism, the contents are depicted of the everyday life of the peasant and social problems are expressed in the fields of rural life. The Great Patriotic War, glorified by his work in the front or behind the front literature, leaves the "customs Soviet citizen" to the "customs peasant" in the front literature. The village story has been adopted by the Tatar writers as a literary kind, as it recognizes the freedom of criticism within the limits of the existing political ideology while it provides the possibility of reference to national issues in terms of content. Emirhan Yeniki is one of the Tatar nations that has been painted in the Kazan-Tatar literature after 1960 in the village story style. The story of His Revelations (1951-52) is considered the first example of this kind. This story follows Tugan Tufrak's works (1959), Eytelmegen Testament (1965) and Maturity (Beauty) (1964). Among these works, Tugan Tufrak and Eytelmegen Vasiyet in their works named Emirhan Yeniki have chosen the conflict of the generation as a theme. In the article, the work of the topic and the social issues discussed on this topic in the works were evaluated.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.247
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi