Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 91
 İndirme 36
ANLAMADA ÇOKLU YAKLAŞIMLAR: ÇOKLU ZEKÂ KURAMI
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Howard Gardner, 1983 yılında yayımladığı “Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligence” adlı eserinde ilk kez Çoklu Zekâ Kuramı’ndan söz etmiştir. Zekâyı yalnızca sözel ve sayısal beceriler temelinde değerlendiren zekâ testleri ve zekâ yaklaşımlarını eleştirmiştir. 1999 yılında kaleme aldığı ‘Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century’ adlı çalışmasında ise zekâyı ‘bir kültürde değerli ürünler yaratma ve sorunları çözmede kullanılan bilginin işlenmesini sağlayan biyo-psikolojik potansiyel’ olarak nitelemiştir. Gardner’e göre, yirminci yüzyıldan beri eğitim ve psikolojide zekâyı bireyin sözel ve sayısal yeteneklerinin toplamı olarak kabul eden anlayışın, köklü bir reforma ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü zekâ, tek boyutlu bir olgu olmaktan ziyade, çok boyutlu zihinsel kapasitelerin bütünlüğüdür (Armstrong, 2003). Çoklu Zekâ Kuramı, eğitim bilimleri açısından, öğretim stratejileri, öğretim programlarına uyum ve öğrenenlerin değerlendirilmeleri yönlerinden önemli bir kuramdır. Bu kuramın temel amacı ‘öğrenenlerin zekâlarından farklı şekilde yararlanmayı’ teşvik etmektir. Editörlüğünü Charles M. Reigeluth’ün yaptığı Instuctional-Design Theories and Models Volume II: A New Paradigm of Instructional Theory (1999) kitabından Howard Gardner’in Multiple Approaches to Understanding adlı bölümü alan yazına kazandırılmak üzere Türkçe’ye çevrilmiştir. 2005 yılında Türk eğitimi sistemindeki felsefi paradigma değişiminin temellerinden birini oluşturan Çoklu Zeka Kuramı’nı ana kaynaktan tam ve doğru anlamanın, alan uzmanları ve eğitimciler açısından yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research