Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
TÜRKÇE DİLİNDE YAZILAN BİLİMSEL METİNLERİN DERİN ÖĞRENME TEKNİĞİ UYGULANARAK ÇOKLU SINIFLANDIRILMASI
2022
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekim 2018 yılında Google tarafından geliştirilen BERT derin öğrenme tekniği, makine öğrenimi ve doğal dil işleme dünyasında çok popüler oldu. Transformatörlerin Çift Yönlü Kodlayıcı Gösterimleri anlamına gelen BERT, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini bir arada kullanan bir doğal dil işleme tekniği olarak açıklanabilir. Günümüzde, gözetimli öğrenme metodolojisinin bir parçası olan sınıflandırma problemleriyle çokça karşılaşılmaktadır. Sınıflandırmanın temeli eğitilen bir makinenin yeni gelen bir veri hakkında tahminleme yapabilmesine ve sınıflandırabilmesine dayanır. Buradaki amaç bir veri kümesi üzerinde tanımlı olan sınıflar arasında veriyi dağıtabilmektir. Türkçe'nin morfolojisinin zengin ama karmaşık olması, sondan eklemeli bir dil olması ve dil bilgisinden kaynaklanan zorluklar çoklu sınıflandırma problemlerinin çözümünde başlıca sorun teşkil etmekte iken BERT derin öğrenme tekniği ile bu sorun daha kolay çözülebilir hale gelmiştir. Bu çalışmada, son 10 yıl içinde Türkçe dili ile yazılmış akademik araştırma ve bilimsel çalışmalar veri seti olarak kullanıldı. Çoklu sınıflandırma problemlerinde kullanmak üzere, veri setine BERT derin öğrenme tekniği uygulanarak önceden eğitilmiş Türkçe bir BERT modeli üzerinde ince ayar (fine-tuning) yapıldı. Deneylerin sonucunda, eğitilmiş olan sistemin doğruluğu %96 başarım oranına sahip olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Multiclass Classification Of Scientific Texts Written In Turkish By Applying Deep Learning Technique
2022
Yazar:  
Özet:

The BERT deep learning technique, which is developed by Google in October 2018, has become very popular in the world of machine learning and natural language processing. BERT, which stands for Bidirectional Encoder Representations of Transformers, can be explained as a natural language processing technique that uses artificial intelligence and machine learning technologies together. Nowadays, classification problems that are part of the supervised learning methodology are frequently encountered. Classification is based on the ability of a trained machine to predict and classify new data. The purpose is to distribute data between classes defined on a dataset. In Turkish many of the difficulties arise from being an agglutinative language and having a rich but complex morphology. These difficulties cause hard to solving multiclass classification problems. However, it has become more easily solvable with using BERT deep learning technique. We used academic research and scientific studies written in Turkish in the last 10 years as our dataset. We fine-tuned our dataset on a pre-trained Turkish BERT model by applying BERT deep learning technique to use in multiclass classification problems. As a result of experiments, it is seen that the accuracy of the system we have trained has achieved 96% accuracy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.261
2023 Impact/Etki : 0.129
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi