Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarına Başvuran Kronik Hastalarda Sağlık Okuryazarlığı, Öz-Etkililik, Sağlık Algısı ve Algılanan Hizmet Kalitesi Arasındaki İlişki
2024
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran kronik hastalığı olan hastalarda sağlık okuryazarlığı, öz-etkililik, sağlık algısı ve algılanan hizmet kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kronik hastalığı olan 782 (495 kadın, ortalama yaş 55,39±18,39) katılımcı dâhil edildi. Sağlık okuryazarlığı ve sağlık algısı sırasıyla Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (TSOY-32) ve Sağlık Algısı Ölçeği (SAÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Öz-etkililik düzeyini değerlendirmek için Kronik Hastalıklarda Öz-Etkililik Ölçeği (KHÖEÖ), algılanan hizmet kalitesini değerlendirmek için SERVPERF ölçeği kullanıldı. Bulgular: TSOY-32, yaş, SERVPERF ve KHÖEÖ arasında anlamlı ilişki vardı (p<0.05). SAÖ, yaş, kronik hastalık sayısı ve SERVPERF ile anlamlı korelasyon gösterdi (p<0.05). TSOY-32, SAÖ, yaş ve kronik hastalık sayısı, düzeltilmiş R2'nin %9,7 ile %16,5’ini tanımlayarak KHÖEÖ'nin tüm alt ölçeklerinde önemli miktarda varyansı açıklamıştır (p<0.05). Sağlık okuryazarlığı, sağlık algısı, yaş ve kronik hastalık sayısı, düzeltilmiş R2'nin %4,4 ile %8,1'ini tanımlayarak SERVPERF'in tüm alt ölçeklerinde önemli miktarda varyansı açıkladı (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada, kronik hastalığı olan hastalarda sağlık okuryazarlığı, yaş ve kronik hastalık sayısının öz-etkililiğin prediktörleri sağlık okuryazarlığı, sağlık algısı, yaş ve kronik hastalık sayısının algılanan hizmet kalitesinin prediktörleri olduğu bulundu. Yaş ve kronik hastalık sayısı, öz-etkililik düzeyi ve algılanan hizmet kalitesi için değiştirilemez faktörlerken, sağlık okuryazarlığı geliştirilebilir bir faktördür.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Health Literacy, Self-efficacy, Health Perception and Perceived Service Quality In Primary Care Patients With Chronic Disease
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: The present study aimed to investigate the relationship between health literacy, self-efficacy, health perception, and perceived service quality in patients with chronic diseases who applied to primary healthcare services. Materials and Methods: Seven hundred and eighty-two (495 female, mean age; 55.39±18.39 years) participants with chronic diseases were included. Health literacy and health perception were evaluated using Turkish Health Literacy Scale-32 (THLS-32), and Health Perception Scale (HPS), respectively. Self-Efficacy Scale on Chronic Diseases (SESCD) was used to assess self-efficiency level and SERVPERF scale was assess the perceived service quality. Results: There were significant relationships between THLS-32, age, SERVPERF, and SESCD (p<0.05). HPS was significantly correlated with age, the number of chronic diseases, and SERVPERF (p<0.05). THLS-32, HPS, age, and the number of chronic diseases explained a significant amount of variance in all subscales of SESCD (p<0.05), describing 9.7% to 16.5% of the adjusted R2. Health literacy, health perception, age, and the number of chronic diseases explained a significant amount of variance in all subscales of SERVPERF (p<0.05), describing 4.4% to 8.1% of the adjusted R2. Conclusion: This study found that health literacy, age, and the number of chronic diseases were predictors of self-efficacy; in addition, health literacy, health perception, age, and the number of chronic diseases were predictors of perceived service quality in patients with chronic diseases. Age and number of chronic diseases are non-modifiable factors for the level of self-efficacy and perceived service quality whereas health literacy can be improved.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 516
Atıf : 1.836
2023 Impact/Etki : 0.067
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi