Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 8
ULUSAL VE ULUSLARARASI GÜVENLİK KAPSAMINDA SAVUNMA HARCAMALARINI ETKİLEYEN ETMENLER: OECD ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ
2022
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, seçilmiş 18 OECD üyesi ülkenin 2000-2019 dönemine ait yıllık verileriyle savunma harcamalarını etkileyen etmenlerin panel veri analiz yöntemi kullanılarak incelenmesidir. Çalışma, savunma harcamalarının ekonomik ve sosyal etkilerin yanı sıra teknolojik değişimlerden hangi düzeyde etkileneceğini belirlemek açısından önem arz etmektedir. Analizde sabit etkiler-tesadüfi (rassal) etkiler modeli, genelleştirilmiş momentler yöntemi (GMM), sistem GMM ile robust (dirençli hata) tahmincileri modelleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre bağımlı değişken olan savunma harcamaları ile bağımsız değişkenlerden gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), nüfus, istihdam, doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişkinin anlamlı ve pozitif yönlü olduğu saptanmıştır. Öte yandan, savunma harcamaları ile bağımsız değişkenlerden bilgi ve iletişim teknolojisi ihracatı (%toplam mal ihracatı) ve ticaret (%GSYH) arasında negatif ancak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak şunu belirtmek gerekir ki ülkeler genel olarak tehdit altında olduklarında savunma harcamalarına daha yüksek bir pay ayırmaktadır. Ülkeler arasında ticaretin gelişmesiyle tehdit algısı bir nebze de olsa azalabilmektedir. Ayrıca teknolojik açıdan gelişmiş ülkeler, ürettikleri malları (ki bu mallara silah üretimi de dâhil) ihtiyacı olan ülkelere temin etmekte ve bunun karşılığında gelirini yükseltmektedir. Bu bakımdan özellikle gelişmekte olan ülkeler, savunma harcamalarındaki artışa bağlı olarak nitelikli işgücünün elde edilmesi, yeni istihdam alanlarının oluşması, teknolojik gelişmelere uyum sağlanması, savunma harcamalarına yönelik olarak yatırımların ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin arttırılması yoluyla gerek ekonomik gerekse siyasi açıdan gücünü arttırabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.293
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi