Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 9
 İndirme 9
Lise Öğrencilerine Verilen Ruhsal Hastalıklara Yönelik Eğitimin Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanca ve Sosyal Mesafeye Etkisi
2020
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Çalışma ergenlere verilen ruhsal hastalıklara yönelik eğitimin, ergenlerin ruhsal hastalıklara yönelik inancına ve sosyal mesafelerine etkisini belirlemek amacı ile yarı deneysel olarak ön test-son test kontrol gruplu desende yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma batıda bir ilin bir ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı dört lisesinde 2014-2015 öğretim yılının bahar yarıyılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya alınacak öğrencileri belirlemek amacıyla; ilçede öğrenim gören 727 lise öğrencisine Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanç Ölçeği (RHYİÖ) uygulanmış ve ölçekten yüksek puan alan 154 öğrenci ile çalışma yürütülmüştür. Belirlenen 154 öğrenci basit rastgele tesadüfi örneklem yöntemine göre 78’i girişim ve 76’sı kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Girişim grubuna ruhsal hastalıklara yönelik verilen eğitime olumlu katkı sağladığı bilinen “Akıl Oyunları” ve “Biz, siz, onlar” filmleri seyrettirilerek ve haftada iki toplamda on saatten oluşan ders anlatımlı ve tartışmalı olarak yürütülen ruhsal hastalıklara yönelik bir damgalama eğitimi yapılmıştır. Girişim ve kontrol grubuna eğitime başlamadan önce ve eğitimin bitiminden bir ay sonra anketler, RHYİÖ ve Sosyal Mesafe Ölçekleri uygulanmıştır. Etik nedenlerden dolayı girişim grubuna verilen eğitimin aynısı kontrol grubuna ve eğitime katılmak isteyen öğrencilere bir oturum şeklinde verilmiştir. BULGULAR: Damgalama eğitiminin öğrencilerin RHYİÖ alt ölçekleri olan Tehlikelilik, Utanma, Çaresizlik ve Kişiler Arası İlişkide Bozulma ve toplam ölçek puanına ve ruhsal hastalıklara yönelik sosyal mesafelerini olumlu yönde değiştirdiği tespit edilmiştir (Sırasıyla: t=2,20, p<0,05; t=3,12, p<0,05; t=2,01, p<0,05;t=2,22, p<0,05; t=2,24, p<0,05). Damgalama eğitimi verilmeyen öğrencilerin RHYİÖ alt ölçekleri olan Tehlikelilik, Utanma, Çaresizlik ve Kişiler Arası İlişkide Bozulma ve toplam ölçek puanlarında ve ruhsal hastalıklara yönelik sosyal mesafe puanlarında herhangi bir değişiklik olmamıştır (Sırasıyla: t=1,18, p>0,05; t=0,88, p>0,05; t=-0,84, p>0,05; t=-0,82, p>0,05; t=1,79, p>0,05). SONUÇ: Damgalama eğitiminin öğrencilerin RHYİÖ alt ölçekleri olan Tehlikelilik, Utanma, Çaresizlik ve Kişiler Arası İlişkide Bozulma ve toplam ölçek puanını ve ruhsal hastalıklara yönelik sosyal mesafe puanlarını olumlu yönde değiştirdiği tespit edilmiştir. Ruh sağlığı çalışanlarının okullarda öğretmenlerle işbirliği yaparak ruhsal hastalıklara yönelik farkındalığı artırmak ve damgalamayı azaltmak için ruhsal hastalıklara yönelik eğitimler yapmaları önerilir.

Anahtar Kelimeler:

The influence of education towards mental illnesses given to high school students on faith and social distance
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: The study was carried out in a semi-experimental pre-test-final test control group design with the aim of determining the influence of education on mental illnesses given to adolescents on the belief of mental illnesses and social distances of adolescents. READ AND METHOD: The research was carried out in the spring semester of the 2014-2015 academic year in the four high schools associated with the National Education Directorate in a district in the west. In order to identify the students to be taken to study; 727 high school students who studied in the district have been applied to the Mental Disease Faith Scale (RHYÖ) and 154 students with high scale scores have been conducted. According to the simple random random sampling method, the 154 students were divided into two groups, including 78 initiative and 76 control groups. The initiative group was known to have contributed positively to the training of mental illnesses by watching the films "Mental Games" and "We, you, they" and a class of ten hours a week consisting of two lessons and a marking training on mental illnesses that was discussed and discussed. The initiative and control group has been applied for the survey, RHYÖ and Social Distance Scales before and a month after the completion of the training. For ethical reasons, the same training given to the entrepreneurial group was given to the control group and to students who wish to participate in the training in the form of a session. RELATED: It has been found that printing education has changed students in a positive direction to the overall scale and social distances towards mental illness, which are the low-scale of RHYIO: Dangerousness, Shame, Disappointment and Interpersonal Relationships (RHYIO: T=2,20, p<0,05; t=3,12, p<0,05; t=2,01, p<0,05; t=2,22, p<0,05; t=2,24, p<0,05). There has been no change in the total scale and social distance scales for mental illness, which are the low scales of the students who have not been trained in the RHYIO, Risk, Shame, Disappointment and Interpersonal Relationships (RHYIO; T=1,18, P>0,05; T=0,88, P>0,05; T=-0,84, P>0,05; T=-0,82, P>0,05; T=1,79, P>0,05). Results: Drilling education has been found that students have changed the overall scale score and social distance score for mental illnesses in a positive direction, which is the low scale of Danger, Shame, Disappointment and Interpersonal Relationships. Mental health workers are advised to work with teachers in schools to train mental illnesses to increase awareness of mental illnesses and reduce signs.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 516
Atıf : 1.836
2023 Impact/Etki : 0.067
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi