Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 1
Eritrositlerde Oksidatif Hasara Karşı Arı Ürünlerinin Koruyucu Etkisi
2023
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, antioksidan bileşimlerinden kaynaklan-maktadır. Ancak insan eritrositleri üzerinde t-butilhidroksiperoksit (t-BHP) kaynaklı oksidatif hasara karşı olası koruyucu etkinlikleri araştırılmamıştır. Bu çalışmadaki amacımız propolis, polen ve arı sütünün, izole edilen eritrositlerde t-BHP indüklü oksidatif hasara karşı koruyucu etkinliğe sahip olup olmadığını araştırmaktır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanan propolis ve polen örnekleri çeşitli solventler (su ve etanol) ile karıştırılarak ekstrakte edildi. Ticari olarak satın alınan arı sütü de su ile ekstrakte edildi. 15 gönüllüden toplanılan eritrositler santrifüj edildi ve izotonik tuzla yıkanılarak paketlendi. Tüm RBC paketleri bir araya toplandı ve kontrol, sulu propolis ekstraktı, etanollü propolis ekstraktı, sulu polen ekstraktı, sulu arı sütü ekstraktı, pozitif kontrol (kuersetin) ve t-BHP ile olmak üzere yedi gruba ayrıldı. Eritrositler ilk olarak arı ürünlerinin ekstraktları ile muamele edilmiştir ve daha sonra t-BHP eklenmiştir. Arı ürünlerinin koruyucu etkinlikleri, malondialdehit (MDA), toplam oksidan kapasite (TOK), toplam antioksidan kapasite (TAK), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (KAT) aktiviteleri ile araştırıldı. İstatistiksel olarak, ANOVA ve post-hoc Tukey testleri uygulandı. Çalışma sonucunda tüm arı ürünlerinin MDA seviyelerini kontrol grubuna yakın seviyelerde kalmasına katkı sağladığı bulunmuştur. (p<0.05). Yine tüm arı ürünlerinin t-BHP grubuna göre TOK düzeylerini düşerken TAK düzeyleri ise yükselmiştir (p<0.05). Arı ürünlerinin SOD ve KAT seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi gözlenmedi (p>0.05).

Anahtar Kelimeler:

Protective Effect Of Bee Products Against Oxidative Damage In Erythrocytes
2023
Yazar:  
Özet:

The positive effects of bee products on human health are due to their antioxidant composition. However, their possible protective efficacy against t-butylhydroxyperoxide (t-BHP)-induced oxidative damage on human erythrocytes has not been investigated. Our aim in this study is to investigate whether propolis, pollen and royal jelly have protective efficacy against t-BHP-induced oxidative damage in isolated erythrocytes. Propolis and pollen samples collected from various regions of Turkey were extracted by mixing with various solvents (water and ethanol). Commercially purchased royal jelly was also extracted with water. The erythrocytes collected from 15 volunteers were centrifuged and packaged by washing with isotonic saline. All RBC packets were pooled together. The final erythrocyte packet was divided into seven groups as control, water extract of propolis, ethanolic extract of propolis, water extract of pollen, water extract of royal jelly, positive control (quercetin) and t-BHP groups. Erythrocytes were first treated with extracts of bee products and then t-BHP was added. Protective activities of bee products were investigated by malondialdehyde (MDA), total oxidant capacity (TOS), total antioxidant capacity (TAS), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities. Statistically, one way ANOVA and post-hoc Tukey tests were applied. As a result of the study, it was found that all bee products contributed to keeping MDA levels close to the control group. (p<0.05). Again, while TOS levels of all bee products decreased compared to t-BHP, TAS levels increased (p<0.05). No significant effect of bee products on SOD and CAT enzyme activities was observed. (p>0.05).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.907
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi