Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 92
 İndirme 14
Stratejik Kariyer Planlama: Bulanık Mantık Yaklaşımı
2019
Dergi:  
İzmir İktisat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Stratejik kariyer planlama, bireyin hem içinde bulunduğu durumu hem de dışarıdaki (piyasa) durumunu analiz ederek bir kariyer planlaması yapmasıdır. Bu bağlamda stratejik kariyer planlama 5 aşamadan oluşmaktadır. Birincisi  misyon ve vizyonun belirlenmesidir. İkincisi güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesidir. Üçüncüsü tehdit ve fırsatların öngörülmesidir. Dördüncüsü temel kariyer stratejilerinin belirlenmesidir. Son olarak temel kariyer stratejilerinin bulanık TOPSIS yaklaşımı ile sıralanmasıdır Bu çalışmanın amacı lisansüstü eğitim gören üniversite öğrencilerine yönelik stratejik kariyer planlaması yaparak öğrencilerin izleyeceği stratejileri belirlemek ve bu stratejileri önem derecesine göre sıralamaktır.  Bu amaç doğrultusunda Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı`nda lisansüstü eğitim gören ve derslere aktif olarak katılan öğrencilere uygun olarak oluşturulan stratejik kariyer planlama formu vasıtasıyla öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Soru formunda öğrencilere misyon, vizyon, güçlü ve zayıf yanları ile tehdit ve fırsatları sorulmuştur. Çalışmanın analiz aşamasında öncelikle öğrencilerin misyon ve vizyon bulguları ile SWOT analizi bulguları kullanılarak 4 tane strateji belirlenmiş sonrasında bu stratejiler 3 uzman tarafından puanlanmıştır. Puanlanan stratejiler bulanık TOPSIS yaklaşımı ile sıralanmıştır. Analiz sonucunda “Kamuda ya da özel sektörde yönetici olma” stratejisi en uygun strateji olarak belirlenmiştir. Bu sonuca göre işletme programı yüksek lisans öğrencilerinin kamu ya da özel sektördeki bir kurumda yönetici olmaya daha yatkın oldukları söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Strategic Career Planning: The Logic Approach
2019
Yazar:  
Özet:

Strategic career planning is to make a career planning by analyzing both the situation within and the situation outside (the market). In this context, strategic career planning consists of 5 stages. The first is the determination of mission and vision. The second is the determination of the strong and weak aspects. The third is the prediction of threats and opportunities. The fourth is the determination of core career strategies. Finally, the core career strategies are classified with the foolish TOPSIS approach This study's objective is to determine the strategies that students will follow by making strategic career planning towards graduate students and classify these strategies according to their importance. In line with this goal, the views of students were taken through a strategic career planning form created in accordance with students who have undergraduate education and are actively participating in the courses at the Bayburt University Institute of Social Sciences Department of Business Administration. In the question form, students were asked about threats and opportunities with their mission, vision, strengths and weaknesses. In the analysis phase of the study, first 4 strategies were determined using students’ mission and vision findings and SWOT analysis findings, then these strategies were scored by 3 experts. The scored strategies are ranked with a foolish TOPSIS approach. As a result of the analysis, the strategy "Being a manager in the public or private sector" was defined as a strategic. According to this conclusion, it can be said that undergraduate students in the business program are more likely to be managers in an institution in the public or private sector.

Anahtar Kelimeler:

Strategic Career Planning: Fuzzy Logic Approach
2019
Yazar:  
Özet:

Strategic career planning is a type of career planning by analyzing all factors of the individual. In this context, strategic career planning consists of 5 stages. First; is the determination of the mission and vision. Second; determining the strengths and weaknesses. Third is to anticipate the threats and opportunities. Fourth, it is the determination of the basic career strategies. Finally, ranking the basic career strategies by using fuzzy TOPSIS approach. The aim of this study is to determine the strategies to be followed by the students by making a strategic career planning for university students and to rank these strategies according to their importance. For this purpose, students' opinions were taken with the strategic career planning form, which was formed in accordance with the students who have taken postgraduate education in the Department of Business Administration in the Institute of Social Sciences of Bayburt University. The students were asked about their mission, vision, strengths and weaknesses, and their threats and opportunities. In the analysis phase of the study, firstly, 4 strategies were determined by using the mission and vision findings of students and SWOT analysis findings and these strategies were scored by 3 experts. Scored strategies are listed with Fuzzy TOPSIS Method. As a result of the analysis, the strategy of” being a manager in public or private sector” has been determined as the most appropriate strategy. According to this result, it can be said that the graduate students of the business management program tent to be managers in an institution in public or private sector

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İzmir İktisat Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 711
Atıf : 6.609
2023 Impact/Etki : 0.367
İzmir İktisat Dergisi