Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 8
Uzun Süreli Farklı Dozlarda Fosfor Uygulamalarının Mısır Bitkisinin Fosfor Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Soil Studies
Yazar:  
Özet:

Mısır (Zea Mays L.) bitkisi dünyada en çok üretilen tahıllardan birisidir. Mısır üretiminde en çok kullanılan  gübrelerden biri olan fosfor (P) önümüzdeki 50-100 yıl içerisinde tükeneceği varsayılmakta ve bu da  bitkisel üretimi kısıtlayacaktır. Bu sebeple çalışmanın amacı artan dozlarda P uygulamasının bitkinin P  alımı ve P kullanım etkinliğini belirlemektir. Deneme 1998 yılında Çukurova Üniversitesi Araştırma ve  Uygulama Çiftliğinde Arık toprak serisi üzerinde kurulmuş olup halen devam etmektedir. Söz konusu  çakılı deneme düzenli olarak her ekim dönemi öncesi kontrol (0 kg da-1 P2O5), P5 (5 kg da-1 P2O5), P10  (10 kg da-1 P2O5) ve P20 (20 kg da-1 P2O5) olacak şekilde uygulanmış olup, bitkinin ihtiyaç duyduğu temel  azot ve potasyum gübre gereksinimleri toprak analiz sonuçlarına göre belirlenmiştir. Deneme P2088  mısır çeşidi kullanılarak Mayıs 2017’de kurulmuş ve Eylül 2017’de de hasat edilmiştir. Hasat zamanı  bitki farklı aksamları (kök, kök üstü aksam ve dane) kuru ağırlık verimleri alınmıştır. Kuru yakma metodu  kullanılarak ICP-OES aleti ile bitki farklı aksamları P konsantrasyonları analiz edilmiştir. Elde edilen veriler  ile Agronomik Etkinlik (AE), Fizyolojik Etkinlik (FE), Agro-Fizyolojik Etkinlik (AFE), Geri Kazanım Etkinliği  (GKE) ve Gübre Kullanım Etkinliği (KE) hesaplanmıştır.  Araştırma bulgularına göre artan dozlarda P uygulamalarının farklı bitki aksamları kuru madde  verimini ve P konsantrasyonunu arttırmaktadır. Ancak artan dozlarda P uygulamalarının AE, FE, GKE ve  KE hesaplamalarına etkisine bakıldığında P10 uygulamasının istatistiksel olarak en iyi uygulama olduğu  görülmektedir. Sonuç olarak araştırma bulguları P10 yani 10 kg da-1 P 2O5 dozu uygulamasının Mısır  bitkisinin gübrelemesinde optimum doz olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Under Long Term Field Condition To Evaluate The Effects Of Different Phosphorus Dosses On
2021
Dergi:  
Soil Studies
Yazar:  
Özet:

Maize (Zea Mays L.) plant is one of the most produced cereals around the world. Phosphorus (P),  which is one of the most used fertilizers in maize production. P is not a renewable resource and in  next 50-100 years, it may be finish. Moreover, less P fertilization may limit crop yield and production  capacity. The purpose of study is to investigate the effects of different P dosses on P uptake and its usage  efficiency upon maize plant under long term P fertilizer filed experiment. Long-term field experiment  was established in 1998, since then regularly each year control (without fertilization), 5, 10 and 20 kg  P2O5 da-1 P (as triple superphosphate) doses are applied as a basic fertilizers. P2088 maize genotype  was used as plant material. Maize seeds were sown in June 2017 and were harvested in October  2017. After harvest, yield, shoot and root dry weight were determined. P concentrations of each parts  were determined by ICP-OES. Agronomic Efficiency (AE), Physiological Effciency (PE), Agrophysiological  Effciency (APE), Apparent Recovery Effciency (ARE) and Utilization Effciency (EU) were calculated.  According to the research findings; increasing doses of P applications increase different plant parts  dry matter yield and P concentration. However, it is seen that P10 application is statistically the best  application on AE, FE, GKE and KE calculations. It was determined that under field condition application  of P10 kg da-1 P2O5 dose was the optimum dose for maize production.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Soil Studies

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 868
2023 Impact/Etki : 0.314
Soil Studies